Fejlramte telefoner koster Nokia millioner

Nokia kunne lægge mere end en tredjedel til det danske overskud, hvis ikke selskabets mobiltelefoner gik i stykker. Selskabet brugte sidste år 49 millioner kroner på at reparere mobiltelefoner og har hensat et endnu større beløb til at dække kommende fejl.

Verdens største producent af mobiltelefoner, finske Nokia, er gået uden om telekrisen og tjener stadig gode penge i Danmark.

Men sidste år kunne Nokia have lagt over en tredjedel mere i den finske kasse, hvis ikke selskabets mobiltelefoner havde været så fejlramte.

Nokia brugte sidste år 49 millioner kroner på at reparere danskerne mobiltelefoner. Det svarer til godt 35 procent af selskabets overskud før skat i Danmark på 137 millioner kroner.

De 49 millioner kroner er kun en lille stigning i forhold til udgifterne i 2001, men Nokia forudser værre tider. Sidste år satte selskabet yderligere 73 millioner kroner af til at dække garantiforpligtelser.

Forpligtelserne gælder endda kun ét år, selv om kunderne kan reklamere over telefonerne i to år. De sidste år hænger forhandlerne på, hvis der er fejl på telefonerne.

Selv om Nokia sidste år sagde farvel til 56 medarbejdere, så ringer der ingen alarmklokker for den danske forretning. Omsætningen dykkede en smule til godt tre milliarder kroner, og overskuddet faldt også med 12 millioner kroner. Men der er stadig 97 millioner kroner til de finske aktionærer, når skatten er betalt.

Nokia har en stor dansk udviklingsafdeling, som tjener en stor del af pengene hjem til det danske selskab ved at fakturere moderselskabet. Udviklingsafdelingen vil vokse "marginalt" i år, forventer ledelsen.

Derimod fortsætter markedet for udstyr til teleselskaberne med at falde, og Nokia lider under, at en af de store, danske kunder, Sonofon, ikke har en 3G-licens.

Derimod regner Nokia med, at danskerne fortsætter med at hive nye mobiltelefoner ned fra hylderne. Allerede i dag står der Nokia på mere end hver anden mobiltelefon herhjemme, men Nokia regner alligevel med at banke markedsandelen yderligere i vejret i løbet af året

Nokia Danmark A/S Årsregnskab
Millioner kroner20022001
Omsætning3.0223.107
Resultat af primær drift (EBIT)145,6139,5
Resultat før skat 136,8146,1
Resultat93,6105,1
Egenkapital211,1217,5
Antal ansatte1.1631.219




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere