Forrester: Hotspots er varm luft

Trådløs bredbåndsadgang på offentlige steder er en dødsdømt forretning, vurderer analysefirmaet Forrester. Der er simpelthen ikke kunder nok. Til gengæld vil Bluetooth slå i gennem hos mobilproducenterne.

Der er ingen penge at tjene på at oprette zoner med trådløs bredbåndadgang til internettet. Tværtimod risikerer de firmaer, der nu investerer millioner i at udrulle de såkaldte hotspots, at blive offer for noget, der ligner det næste dotcom-krak.

Derimod vil Bluetooth-teknologien bide sig kraftigt fat i alle typer af bærbare enheder.

Det er konklusionerne i en ny rapport fra analysefirmaet Forrester. Dermed bakker flere analytikere op o en tilsvarende analyse, som Forward Concepts offentliggjorde i starten af juni.

De to analysefirmaer er enige om, at der ikke er nok kunder, som er villige til at betale for trådløs bredbåndsadgang på offentlige steder.

- En meget stor del af de penge, som ofres på hotspots, er spildt, siger chefanalytiker Lars Godell fra Forrester Research i en pressemeddelelse.

Regnestykket er ifølge Forrester helt enkelt. Trådløst bredbånd hænger direkte sammen med, hvor mange der ejer en bærbar pc. Håndholdte terminaler og mobiltelefoner vil i stedet først og fremmest benytte 3G-telefoni som eksempelvis UMTS.

Men kun ti procent af europæerne ejer en bærbar i dag, og Forrester forventer ikke, at det tal vil stige til mere end 18 procent i 2008.

Af dem er det kun en lille del, som er villige til at betale for adgang til hotspots, som trods store investeringer kun vil dække på begrænsede områder på caféer, lufthavne og banegårde.

Derfor regner Forrester med, at der kun vil være 7,7 millioner hotspot-kunder i Europa i 2008. Det er ikke nok til at holde industrien i live.

Trådløst bredbånd har først og fremmest en fremtid på virksomheder og i private hjem, hvor den trådløse netværksforbindelse giver adgang til den ægte bredbåndsforbindelse.

Bluetooth

Til gengæld forventer Forrester, at en anden trådløs teknologi, nemlig Bluetooth, vil trænge igennem specielt hos mobilproducenterne. De vil dog savne motivation for at indbygge chip til trådløs netværksadgang i deres mobiltelefoner.

- De mest magtfulde mobiloperatører vil overbevise mobilproducenterne om, at de ikke skal bidrage til at kaste grus i én af operatørernes vigtigste pengemaskiner, taleforbindelser, ved at give kunderne adgang til gratis opkald over internet, siger Lars Godell.

Forrester forventer, at antallet af mobiltelefoner med Bluetooth vil vokse fra 26 millioner i år til 239 millioner i 2008.

80 procent af alle bærbare pc'er vil i 2008 have indbygget trådløs netværksadgang og 66 procent vil have Bluetooth. Stort set lige så mange lommecomputere vil have Bluetooth, men kun halvt så mange vil få trådløs netværksadgang.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere