I august kom det frem, at den britiske efterretningstjeneste MI5 trods sit massive og højteknologiske overvågningsapparat stadig ikke er i stand til at tegne profiler på mulige terrorister.
Og i sidste uge erklærede en officiel amerikansk rapport, at datamining af tonsvis af terabytes information om folks adfærd og færden kun er af tvivlsom værdi for efterretningstjenesterne, men til gengæld giver stor risiko for at ramme uskyldige.
»Indgreb mod folks privatliv bliver stadigt voldsommere, men nu er det kommet frem, vi ikke nødvendigvis får bedre terrorbeskyttelse ud det,« siger Mikael Hertig, direktør for firmaet Nensome.
Han er blandt arrangørerne af en storstilet dansk konference om privay-problemet. Bag konferencen "Pyt med privatlivet?", som løber af stabelen i næste måned, står desuden Teknologisk Institut, Alexandra Instituttet, Delta, samt den nystiftede forening Dansk Privacy Netværk.
Baggrunden for konferencen er den øgede overvågning, som både i det skjulte og i det åbne påvirker folks privatliv.
Siden kampen mod terror blev bombet ind i en helt ny fase den 11 september 2001 har Big Brother sluppet de fleste hæmninger og i dag holder han uhildet øje med danskerne gennem for eksempel terrorlovens logningsbekendtgørelse, der dikterer monitorering af al tele- og internet-trafik.
»CIA konfiskerer en betaling fra en dansk kjoleforretning i Maribo, og persondataloven tilsidesættes så fotoregistreringen over Storebælt bliver brugt til at afgøre om en sygemelding er lovlig. Hvornår støtter teknologien vores hverdag og hvornår begrænser den vores privatliv?« hedder det i oplægget til konferencen, der betegnes som det største og vigtigste debatforum for privacy-problemet, der hidtil er holdt herhjemme.
På konferencen vil der blive stillet skarpt på privacy ud fra et teknologisk, juridisk og etisk perspektiv. En lang række førende danske eksperter vil give svar på centrale spørgsmål som: Hvor vidt går overvågningens omfang? Hvad kan man med anvendelse af ny, moderne teknologi? Bliver terror reelt bekæmpet med overvågning af mail, telefoni og internet mv? Kan de skadelige effekter af overvågning begrænses?
»Det bliver ikke noget frelst og ubøjeligt forsvar for privacy i forhold til terror-bekæmpelse, men derimod en mere pragmatisk undersøgelse af, om vi vitterlig får nok ud af den pris, vi betaler,« fortæller Mikael Hertig om konferencen.
Konferencen "Pyt med privatlivet? - privacy by design" finder sted 12. november på Schæffergården i Gentofte.