Netannoncer sælges med ufine metoder

Man skal være forsigtig, hvis man bliver ringet op af en sælger fra virksomhedsportalen Azir.dk. To telefonsamtaler bliver hurtigt til en ordrebekræftelse og en regning.

De fleste virksomheder har på et eller andet tidspunkt prøvet at tage telefonen og få en sælger i røret, der vil sælge en plads i en ukendt telefonbog.

Mange af disse telefonbøger er flyttet på internettet, og salgsmetoderne følger med.

Telefonsælgerne fra virksomheden IT Support Danmark A/S benytter sig således af, at kunderne sjældent siger direkte nej. På den måde bliver resultatet af to opringninger fra telemarketingvirksomheden til en faktura på 2500 kroner.

IT-chef Michael Staffensen fra softwarevirksomheden Telebilling bliver på en travl arbejdsdag ringet op af en sælger fra IT Support Danmark, som vil sælge en annonceplads på portalen Azir.dk.

- Der er så mange, som ringer, så jeg gør, ligesom jeg plejer, og beder hende om at sende noget materiale, forklarer IT-chefen.

Imidlertid foreslår sælgeren fra Azir.dk, at Michael Staffensen i stedet bliver ringet op senere af én af Azir.dk's supportere.

Da supporteren fra Azir.dk ringer, spørger han, om det er korrekt, at Michael Staffensens firma er med i Azir.dk's register.

- Han kommer med en masse sælgersnak, men siger aldrig noget om penge, fortæller Michael Staffensen.

To samtaler bekræfter ordren

Et stykke tid efter telefonsamtalerne modtager han en faktura, der lyder på 2.490 kroner "ifølge ordrebekræftelse".

Michael Staffensen kan imidlertid ikke erindre, at han har bekræftet nogen ordre. Derfor ringer han til Azir.dk og beder om en kopi af ordrebekræftelsen.

- Jeg får så sådan et ganske almindeligt stykke A4-papir med vores firmanavn på, men ingen underskrift, forklarer han.

Han ringer til Azir.dk for at få en forklaring på, hvorfor han har modtaget en faktura på et produkt, han selv mener, at han aldrig har bestilt.

En kvindelig medarbejder hos Azir.dk bekræfter overfor Michael Staffensen, at han skam har afgivet en bestilling og bekræftet ordren.

- Hun siger, at hun er blevet ringet op af to uafhængige medarbejdere i sit firma, som har talt med mig. Hun påstår, at det er lige så godt som en skriftlig bekræftelse, siger Michael Staffensen.

Mundtlig bekræftelse

Azir.dk drives af IT Support Danmark, hvor Peter Hare, daglig leder af Azir.dk, afviser, at hans sælgere har gjort noget forkert.

- Kunden er først blevet ringet op af en af vores sælgere, og har derefter bekræftet over for vores support, at han er blevet registreret i vores register, forklarer han.

Ifølge Michael Staffensen har supporteren fra Azir.dk aldrig klart sagt, at han ringede for at bekræfte en bestilling. Michael Staffensen bad blot supporteren om at sende noget skriftligt materiale om produktet.

Michael Staffensen er ikke den eneste, der forsøger at slippe af med telefonsælgere på den måde. Men hos Azir.dk foreslog den første sælger, at en supporter kunne ringe senere og fortælle om produktet.

Den anden samtale blev ifølge Azir.dk til en mundtlig ordrebekræftelse, selv om det aldrig gik op for Michael Staffensen, at han sagde ja til noget som helst andet end at modtage noget skriftligt materiale.

Under bagatelgrænsen

Computerworld Online spurgte Peter Hare fra Azir.dk, hvorfor kunden ikke skulle bekræfte bestillingen skriftligt.

- Ordren skal ikke bekræftes skriftligt, når ordren eksklusiv moms er på mindre end 2000 kroner. Det er en retningslinje, vi har valgt, lød Peter Hares svar.

Den faktura, som Michael Staffensen modtog lød netop på 1.990 kroner eksklusiv moms.

Peter Hare gør imidlertid opmærksom på, at det produkt, Michael Staffensen har modtaget en faktura på, blot dækker over en almindelig optagelse i Azir.dk's register.

- Det er det, vi kalder en registrering, ikke en annoncering, forklarer han.

Forskellen er, bortset fra prisen og den manglende skriftlige ordrebekræftelse, at en annoncering fremhæves i søgeresultaterne på Azir.dk.

Bondefangeri

Forbrugerombudsmanden har sammen med Dansk Annoncørforening, Dansk Fagpresse, Dansk Handel & Service og Håndværksrådet fastlagt nogle retningslinjer for, hvad der er god skik, når man sælger annoncer til telefonbøger både på tryk og på internet.

Ifølge disse retningslinjer, skal annoncekøberen skriftligt bekræfte ordren.

- Det er Forbrugerombudsmandens retningslinjer, og det er kun retningslinjer, siger Peter Hare fra Azir.dk.

Michael Staffensen har ikke tænkt sig at betale regningen fra Azir.dk og har ikke meget til overs for de metoder, som sælgerne fra Azir.dk benytter:

- Jeg vil kalde det bondefangeri for at sige det mildt.

Relevant link:

Annoncehajer.dk - sådan undgår du at blive fuppet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere