Myndigheder vil have navn på taletidskort

PET vil kunne følge med i kriminelles mobilbrug, og vil derfor registrere nav på folk,der køber taletidskort.

Myndighederne er trætte af, at kriminelle bruger taletidskort til at holde sig under politiets radar. Derfor kræver Politiet og Justitsministeriet nu, at danskerne skal opgive navn, når de køber et taletidskort, eksempelvis på en tankstation eller i en kiosk. Det skriver business.dk.

Op mod hver femte danske mobilabonnement er taletidskort. Inden sommerferie skal en arbejdsgruppe fra Justitsministeriet og Videnskabsministeriet aflevere et oplæg til Folketinget om, hvordan ønsket kan blive til virkelighed. Det er også en ønske, at brugere af internetcaféer, gratis trådløs adgang til Internet og internetadgang på biblioteker, skal registreres hver gang.

Overvågningen af danskerne brug af fastnettelefoner, mobiltelefoner, elektronisk post og Internet er dermed ved at blive altomfattende. De danske myndigheder har krævet logning af internet-data i næsten tre år.

Tele- og internetudbydere skal registrere oplysningerne og opbevare dem i et år "til brug for efterforskning og retsforfølgning af strafbare forhold".

Rigsadvokaten, Rigspolitiet og Politiets Efterretningstjeneste hævder, at oplysningerne "i en lang række tilfælde har været af væsentlig eller afgørende betydning" for at opklare sager. De ser gerne, at gemmetiden bliver forlænget ud over et år.

Ifølge teleselskabernes brancheforening, Telekommunikationsindustrien i Danmark, er næsten hver femte mobilabonnement et anonymt taletidsabonnement. Dette tal inkluderer udelukkende taletidskort, danskere og turister kan købe i kiosker og supermarkeder. Det gælder ikke abonnementer med optankning på internettet, altså á la Telmore og Bibob.

Politiets ønske er, at sælgerne af de anonyme taletidskort skal registrere cpr-nummer, navn og adresse, så en identit bliver knyttet til sim-kortet. Hvis en person køber et taletidskort til en anden person, skal det være muligt at oplyse om, hvem vedkommende har givet nummeret til.

Hele registreringen gør det naturligvis besværligere at købe taletidskort. Detailfirmaet Coop frygter derfor, at der kommer til at opstå kø ved kasselinjerne efter en ændring i reglerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling.

03. februar 2025 | Læs mere