Mystikken breder sig om skrotmærket

Om to dage skal importører og producenter af elektronikprodukter, mærke deres varer med et nyt skrotmærke. Men ingen ved hvorfra det lille klistermærke kan fremskaffes.

Crn har forsøgt at få miljøstyrelsen til at fortælle hvor klistermæeket kan bestilles, men anstrengelserne har ikke givet resultat. En .pdf-fil i a4 størrelse er foreløbigt bedste resultat.

Ringer man til Miljøstyrelsen og spørger efter klistermærket, stilles man automatisk videre til frontlinien, der er Miljøstyrelsens informationstjeneste. Beskeden her er imidlertid: »Det ved vi ikke lige noget om, kan jeg få dig til at formulere dit spørgsmål i en mail?«. Ved redaktionens afslutning var der endnu intet svar fra Miljøstyrelsen.

Kristian Hasager fra den århusianske it-virksomhed Compudis, har forgæves søgt svaret på samme spørgsmål, for at kunne mærke sine importerede varer:
»Det undrer mig altså at man ingen hjælp kan få. Vi aner ikke hvad det er for et mærke, hvor får man det, skal vi have folk gående til at sætte klistermærker på alle vores varer?« spørger Kristian Hasager lidt frustreret.

Er man ikke tilfreds med bare at sende en email, og insisterer på at tale med en person i miljøstyrelsen, kan man i stedet blive stillet om til en sekretær, der dog heller ikke har nogen svar. Her kan man kan dog godt få at vide hvem der ved noget om mærket. Hans navn er Claus Müller, og han vil alene kontaktes via email. Men heller ikke her skal man forvente noget svar.

Hos Elretur.dk der står for indsamlingen af de mange udtjente produkter, er situationen den samme som hos Miljøstyrelsen.
Kristian Hasager har forsøgt sig hos Elretur.dk Her oplever han dog samme skæbne som CRN:
»Der er jo kun to dage til fristen udløber og ligemeget hvem man riger til er der ingen hjælp. Efter mange opkald til Elretur.dk, får man endelig en sød dame i røret, der giver stiller en email adresse til rådighed, man kan skrive til. Der må da være nogen der ved noget«, siger Kristian Hasager.

Hos Dansk Standard, hvor man har ansvaret for udviklingen af skrot-mærket, har én person styret udviklingen. Han hedder Rene Nielsen, og ifølge hans sidemand på kontoret, er han den absolut eneste der ved hvor man henvender sig. Der er dog det lille problem at han netop er taget på ferie. Han forventes tilbage igen mandag den 29 august - 16 dage efter mærkningen er lovpligtig. Hans sekretær kan muligvis lede os tættere på svaret, men hun er desværre syg, og kan måske træffes igen på mandag.

Det er imidlertid allerede på lørdag at reglerne træder i kraft, og det kan være et problem for mange.

»Vi har omkring 20.000 skærme der kommer til landet, og skal leveres over de næste måneder, hvad skal vi gøre med dem? Man må udsætte den frist for at give virksomhederne en chance for at finde ud af hvad der skal ske«, siger Kristian Hasager.

Billeder af det endnu ikke standardiserede mærke kan findes hos 'Dansk Standard', om producenter af elektronik selv skal stå for at transformere billederne til de lovpligtige klistermærker melder historien endnu ikke noget om.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere