Verdens største supermagt slæber et af verdens største softwarefirmaer, Oracle, i retten,. Det skriver nyhedsbureauet Bloomberg.
Oracle, der primært sælger database-systemer, gav storkunde-rabatter til virksomheder, og det er ifølge søgsmålet i strid med amerikansk lov, eftersom regeringen skal have de billigste priser, Oracle kan fremskaffe. Oracle var ifølge søgsmålet forpligtet til at fortælle regeringen om rabat-mulighederne.
Hvis regeringen havde fået samme rabatter som firmaerne, kunne USA ifølge søgsmålet have sparet et to-cifret millionbeløb - i dollars.
"Oracle brugte bevidst og uden omtanke disse teknikker til at give kommercielle kunder billigere rabatter uden at tilbyde disse billige rabatter til den amerikanske regering," siger søgsmålet.
Det er en tidligere Oracle-medarbejder, Paul Frascella, der har fået firmaet i fedtefadet. For tre år siden sagsøgte han firmaet under False Claims Act. Loven giver borgere mulighed for at sagsøge et firma på vegne af regeringen.
Hverken Oracle eller whistlebloweren Frascella har udtalt sig til Bloomberg.
Oracle har tidligere indgået et forlig med den amerikanske regering i en lignende sag. Database-giganten havde tilbage i 2005 købt firmaet Peoplesoft. Derfor måtte Oracle betale 600 millioner kroner i et forlig i oktober 2006, hvor Peoplesoft indrømmede at have snydt de amerikanske skatteborgere for rabatter. Peoplesoft blev dengang på samme måde fældet af en af dets egne ansatte, James Hicks.
Det specielle ved False Claims Act er, at whistlebloweren får del i erstatningen. James Hicks fik lidt over 100 millioner kroner for sin gerning.
Den amerikanske regering sagsøger Oracle ved en forbundsdomstol i statens Virginias østlige distrikt.