Rod med fuldmagter i digital tinglysning

Tinglysningen har ingen løsning på de største problemer.

Ved et møde i går mellem Dansk Ejendomsmæglerforening og Domstolstyrelsen, som den digitale tinglysning hører under, lovede styrelsen at få styr på problemerne. Men der er stadig meget store problemer med systemet, viser et referat fra mødet som CRN er i besiddelse af. Tinglysningen er skyld i store ekstraudgifter for private, der ikke kan få afsluttet deres ejendomshandler.

Problemerne skyldes især, at hele basis for tinglysningen er, at den danske befolkning har en digital signatur. Det har kun 25 procent. Men selv de, der har, er tøvende over at bruge den til hushandler i millionklassen. Derfor giver de i stedet ejendomsmægleren fuldmagt til at underskrive skødet digitalt.

De fuldmagter skal behandles manuelt, og det er kommet fuldstændig bag på tinglysningen. Personalet i tinglysningen arbejder nu i døgndrift for at komme gennem bunken af fuldmagter. Der er en del fejl i de fuldmagter der er behandlet. Blandt andet flere tilfælde, hvor ejendomsmæglere har fået godkendt fuldmagten, men til en forkert matrikel. Indtil videre er der ingen løsning på det problem, så på trods af at systemet har kostet over en halv milliard kroner, skal ejendomsmæglerne selv eftertjekke, at de nu også må sælge den matrikel, de har fået fuldmagt til.

Systemet opkræver også automatisk en afgift for tinglysning af skifteretsattesten. Det er i modstrid med loven. Men systemet kan ikke skelne mellem forskellige tilfælde af tinglysning af skifteretsattester, så derfor skal man selv skrive 0 ud for afgift og forklare hvorfor, hvilket resulterer i endnu mere manuelt arbejde for medarbejderne i den digitale tinglysning.

En række fejl ved systemet bliver dog rettet med en patch den 1. november. Dato'en vil blive indført på tingbogsattester, og man vil kunne se hvor store ejerlejligheder er. Der vil blive vedhæftet en fil på sager med oplysninger der vedrører sagen. Vejledninger og telefonsupport vil blive forsøgt gjort brugervenlig.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere