Domæne-fidus skaber klagesager

Om det er lovligt at registrere domæner, der til forveksling ligner firmanavne, bliver nu afgjort i en række sager i Klagenævnet for domæner. Fidusen, som reklamebureauet Reach bruger, er at udnytte websurferes tastefejl i adresselinien.

Nykredit vil ikke finde sig i, at et reklamebureau udnytter trafikken fra tastefejl til at vise reklamer på domænet www-nykredit.dk.

- Vi mener vores varemærkerettigheder bliver krænket. Domænet er stort set identisk og kan forveksles med vores varemærke, oplyser kreditselskabets pressekoordinator, Birgitte Andersen.

Derfor skal Klagenævnet for Domænenavne nu tage stilling til, hvem der har ret og hvem der her uret i denne sag. Flere tilsvarende sager er på vej.

Det er det lille reklamefirma Reach, der udnytter, at en browser er en firkantet størrelse. Den kan ikke gætte, at en bindestreg skulle have været et punktum.

Eksempelvis fører denne webadresse - www-computerworld.dk - til en reklameside for firmaet Kontorservice. Trafikken herfra er dog ikke overvældende: På syv måneder er det kun sket 76 gange, at en bruger er kommet til at taste bindestreg i stedet for punktum og på den måde er endt på reklamesiden med kontorassistancefirmaet.

Medejer af Kontorservice er Reachs direktør Troels Kristensen. Han insisterer på, at hans registrering af flere hundrede "tastefejls-domæner" blot er ment som en happening, der skal stimulere virksomheder til at tage stilling til, hvilken trafik de vil have, og hvilken de vil gå glip af.

De websteder, hvis navne bliver brugt til fidusen, er blandt andre Krak, ni.dk, DR og TV2.

Troels Kristensen fik i sin tid idéen til domænefidusen, da han blev irriteret over at blive ledt til Microsofts reklame- og søgeside, når han selv tastede forkert i adresselinien.

Andre danske firmaer bruger samme fidus. Det gør eksempelvis Kontorforsyning samt Verinames.

Reach afviser på sin hjemmeside, at der på nogen måde skulle være tale om pirateri eller afpresning fra dets side. Alligevel forlanger Reach 430 kroner plus moms for at overdrage domænenavnene til de pågældende firmaer.

Beløbet dække angiveligt de omkostninger, Reach reelt har haft på det enkelte domæne. Enkelte firmaer har dog fået nej fra Reach til at købe domæner, hvori deres navn indgår.

Dropper nok fidusen

Venter man længe nok, kan prisen dog falde til almindeligt niveau. Troels Kristensen regner nemlig ikke med, at han vil forny de omdiskuterede domæner om et år.

Siden september 2002, hvor Reach startede sin fidus, har en række firmaer valgt at købe deres "nærliggende" domæne af Reach.

Troels Kristensen bedyrer, at alle berørte virksomheder kan få oplyst, hvor mange - eller rettere hvor få - webbesøg, de går glip af på de domæner, Reach har registreret.

- Vores udbytte af det her er reelt debatten, vi får, samt lidt reklame for Kontorservice. Og vi har da også fået nogle kunder på den konto, siger Troels Kristensen.

Han understreger, at Reach agter at følge den kendelse, som Klagenævnet for Domænenavne afsiger.

- Det kan godt være, vi laver lidt civil ballade. Men vi har ikke intentioner om at være fjendtlige over for virksomhederne, siger Troels Kristensen.

Domænestrategi kan anbefales

Hos advokatfirmaet Bender.dk, der har speciale i IT-jura, vurderer jurist Per Mejer, at virksomheder generelt bør være varsomme med at registrere og bruge domænenavne, der ligger tæt op ad andre virksomheders varemærker og forretningskendetegn.

- Hvis nogen for eksempel registrerede domænet wwwbender.dk, vil min antagelse være, at lovgivningen ville kunne beskytte os mod misbrug og snyltning, siger Per Mejer.

Det vil være enten Varemærkeloven eller Markedsføringsloven, man kan tage i brug.

Bender.dk har ført flere sager om cybersquatting, som domænepirateri kaldes med et slangord.

Advokatfirmaet rådgiver også virksomheder i at forebygge tvister og ubehagelige overraskelser ved at lægge en domænestrategi.

Per Mejer erkender, at det næsten kun er fantasien, der sætter grænser på domæneområdet.

- Hvis vi skulle være på toppen, skulle vi for eksempel have registret bneder.dk. Og det er selvfølgelig en kommerciel overvejelse, hvor mange domæner, man vil registrere og holde styr på.

Bender.dk anbefaler normalt, at en virksomhed registrerer de mest nærliggende domænenavne.

- Alternativet kan jo være, at man med andre midler skal igennem en dyr proces i klage- og retssystemet i det øjeblik, der sker et misbrug af ens navn, siger Per Mejer.

Hvis pirater allerede er kommet en virksomhed i forkøbet, råder Per Mejer fra Bender.dk til, at man vurderer, om det reelt er pengene og besværet værd at indlede en sag, eller om en overdragelse af domænet kan ske til en spiselig pris.

Relevant link

Klagenævnet for Domænenavne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere