Den nye aftale forpligter de tre landes myndigheder til at dele oplysninger og bevismateriale, samarbejde om efterforkning og sporing af spammere og til at koordinere indgreb mod international spam, oplyser The U.S. Federal Trade Commission.
Aftalen træder i kraft, når spam bryder med lovgivningen i mindst to af landene.
I Storbritannien følger lovgivningen EUs regler, hvor modtageren skal give sin godkendelse på forhånd. I USA og Australien benyttes det modsatte princip, hvor modtageren blot skal kunne frabede sig yderligere henvendelser gennem et link i spamposten.
Det betyder i praksis, at aftalen kun gælder i tilfælde, hvor amerikansk lov er overtrådt. Det vil sige, når indholdet er misvisende, afsenderadressen er falsk, når der ikke er mulighed for at framelde sig, eller hvis spammailene alligevel bliver ved med at komme.
Spam tegner sig nu for over 80 procent af al e-mailtrafik, og koster årligt virksomhederne milliarder af kroner. Mange spammere opererer fra USA, men omdirigerer mailene via udenlandske computere for at undgå opdagelse og gøre retsforfølgelse besværlig.
Steve Linford, stifteren af antispam-selskabet Spamhaus Project, siger dog til Reuters, at han ikke tror, den nye aftale vil får den store effekt.
»Det, der virkelig ville have rykket ved noget, var at få Kina med på initiativet,« siger Linford. Han henviser til, at 70 procent af de websites, spammen kommer fra, er placeret i Kina.
Med den nye aftale i baghånden, vil de engelske myndigheder til oktober indkalde til et møde, hvor repræsentanter fra 30 lande skal diskutere fælles tiltag mod spam.