Artikel top billede

Forbruger skal ikke betale for styresystem

En forbruger slipper for at betale for det Windows Vista-styresystem, der fulgte med i købet af en computer. Det har Forbrugerklagenævnet afgjort.

Forbrugere er ikke tvunget til at betale for styresystem, når de køber computer, fastslår ny principiel afgørelse.

»Denne afgørelse slår fast, at der er mulighed for at slippe for at betale for det medfølgende styresystem. Hvis det står i licensbetingelserne, at man kan blive refunderet for værdien - ja, så kan man det også,« siger jurist Torben B. Olesen fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen som følge af afgørelsen i sidste uge. Det skriver forbrug.dk.

Afgørelsen udspringer af en sag med en forbruger, der købte en computer i et supermarked. Han ønskede ikke at benytte det medfølgende Windows Vista-styresystem og krævede at få den daværende købspris, 1489 kroner, refunderet. Han henviste til licensbetingelserne, hvori der netop stod, at pengene kunne refunderes, hvis man ikke ønskede at benytte styresystemet.

Hverken supermarkedet eller producenten ønskede dette, selv om de tilbød at ophæve købet helt. Sagen endte derfor i Forbrugerklagenævnet, der afgjorde sagen til forbrugerens fordel.

»Stridens kerne var, at forbrugeren og de erhvervsdrivende fortolkede licensbetingelserne på hver sin måde: Forbrugeren mente, at en refusion betød, at han fik pengene for styresystemet tilbage, mens de erhvervsdrivende mente, at en refusion betød en ophævelse af hele købet,« siger Torben B. Olesen, der er jurist hos Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

»I det pågældende tilfælde ønskede forbrugeren at få pengene for styresystemet refunderet, og derfor skulle supermarkedet og computerproducenten efter nævnets afgørelse sammen betale 850 kr. til forbrugeren,« siger Torben B. Olesen.

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere