Selvom hele 45 af de nye storkommuner har tilsluttet sig eneaftalen om køb af HP-printere fra Topnordic, og 22 kommuner har sagt ja til at binde sig på en tilsvarende aftale med Xerox, bliver der ikke tale om noget milliardmarked.
Ifølge SKI er kommunernes egne estimater af forventede indkøb på de to aftaler kun på 40 millioner kroner. Det oplyser direktør i SKI, Niels Frederiksen, til CRN.
Estimatet gælder det samlede indkøb af printere og multifunktionmsmaskiner i den to-årge periode, eneaftalerne løber.
Da Finansministeriet i oktober offentliggjorde eneaftalerne, blev det anført, at priserne var omtrent halveret i forhold til hidtidige indkøb, og at de ville medføre besparelser på omkring 85 millioner kroner for staten. Dermed kan det rent statslige marked for print og kopi på eneaftalerne sætters til omkring 170 millioner kroner.
For HP og Xerox kan aftalerne vise sig at blive mindre guldrandede end først antaget.
Ifølge flere leverandører, som CRN har talt med, er der både blandt de kommunale og statslige indkøbere utilfredshed med den binding, som eneaftalerne medfører.
Kommunerne kan på print-aftalen vælge mellem syv forskellige modeller fra HP og på MFP-aftalen mellem 16 forskellige Xerox-maskiner - men ikke noget andet.
Det samme gælder alle statslige virksomheder og institutioner, som ifølge et direktiv fra Finansministeriet skal indordne sig under aftalerne.
Kun hvis man kan dokumentere behov for særlige funktioner, der ikke kan imødekommes gennem eneaftalerne, kan de berørte kommunale og statslige indkøbere få lov til at købe andet udstyr end de maskiner, der er opført på eneaftalerne. I så fald gælder de almindelige udbudsregler.
I modsætning til pc-aftalen bliver sortimentet af printere og MFP-maskiner, der er omfattet af eneaftalerne, ikke opdateret i aftalernes to-årige levetid, oplyser SKI.