Selvom iPhones og Google-telefoner i stigende grad overtager pc’ens rolle som nøgle til informationssamfundet, bliver smartphones i første omgang udelukket fra at bruge den nye digitale signatur, NemID, som i øjeblikket er ved at blive udrullet.
NemID skal indføres som adgangsvej til alle bankers netbanker. Men det betyder, at de banker, der hidtil har givet mulighed for mobiladgang til netbanken, nu tvinges til at lukke for adgangen via smartphones.
”Vore kunder har i dag mulighed for at logge på Jyske Banks netbank via mobiltelefonen, men fremadrettet så mister de den adgang. Det skyldes NemIDs krav om, at der skal anvendes en Java-applet,” siger Søren Skouenborg, funktionsleder i Jyske bank.
En af NemIDs kritikere, udvikleren Mikkel Falkenberg, siger til CRNs søstermedie ComON, at NemID bomber udviklingen tilbage.
”Der er temmelig mange mennesker i min bekendtskabskreds, som bruger deres smartphone til at ordne banksager. Det kan de ikke længere. Og når NemID bliver eneste adgang til det offentlige på nettet, misser man også mulighederne,” siger han.
Ifølge Mikkel Falkenberg er det de fleste bankers netbanker, der nu bliver lukket for smartphone-brugere.
En work-around
Danske Banks mobile netbank vil dog som en af de meget få netbanker stadigt kunne tilgås mobilt efter overgangen til NemID. Det siger udviklingschef i bankens netbankafdeling, Allan Severinsen, til ComON.
Bankens work-around vil dog kun bestå ind til DanID selv kommer med en mobilløsning, hvilket Danske Bank forventer sker på et tidspunkt.
Men selvom mobile apps for tiden er det, der snakkes om mange steder, så kan udsigterne til en mobil NemID godt blive lange.
Mikkel Falkenberg fortæller, at han har bedt om aktindsigt hos IT og Telestyrelsen, men at de foreløbige svar ikke viser, at der er nogen aktuelle planer om at tilbyde mobiladgang gennem NemID.
Det forhold bekræftes overfor ComON af centerleder i IT og Telestyrelsens digitaliseringscenter, Palle H. Sørensen.
Han understreger overfor ComON, at det kun er bankernes mobil-adgang, der forsvinder. Den gamle digitale signatur, som blev anvendt af offentlige tjenester, havde ikke mobil-mulighed.
”Men vi er da udmærket godt klar over, at et stigende antal mennesker går på nettet med en smartphone snarere end en pc,” siger Palle H. Sørensen.
It og Telestyrelsen har ifølge centerlederen ingen aktuelle planer om at indbygge mobiladgang i NemID. Først en gang næste år vil man sammen med samarbejdsparterne se på, om det skal udvikles.
”I princippet var der ikke noget i vejen for, at java-appletten kunne lægges ned på en mobiltelefon. Vi er da godt klar over, at der især blandt yngre brugere er en stor gruppe, som er vant til at bevæge sig på nettet med deres smartphones. Men vores fokus har i første omgang været, at få systemet ud så bredt ud som muligt,” siger Palle H. Sørensen.
NemID vil næste år påbegynde udviklingen af et elektronisk nøglekort som alternativ til det kodekort, der udleveres til brugerne i dag. Men en løsning, der gør adgangskontrollen funktionsdygtig på en smartphone, er der ikke planer om.
”En mobil-platform er ikke en del af det kontraktlige udviklingsarbejde i DanID-samarbejdet,” siger Palle H. Sørensen.
Set det gerne i gang
Hos Jyske Bank lyder meldingen, at man gerne ser det udviklingsarbejde taget snart:
”Det er klart, at det er et ønske for kunderne, så det vil vi da bede om i DanID-samarbejdet,” siger Søren Skouenborg fra banken.
Når parterne næste år begynder at kigge på, om NemID i fremtiden skal kunne bruges på en mobil, vil man blandt andet skulle forholde sig til, om de forskellige platforme på mobilområdet udgør en urimeligt stor udfordring, påpeger Palle H. Sørensen.
”En af udfordringerne i dag er jo, at der ikke er nogen branchestandard for mobil-operativsystemer, så det er ikke bare noget, vi springer ud i uden videre. Der er også nogle sikkerhedsmæssige spørgsmål der skal afklares:
Hvis man bruger mobilen som identifikationes-enhed, så løber man en risiko, hvis den stjæles eller får virus?, siger han.
Selvom en mobil-udgave af NemID kan synes oplagt, skal parterne først have overstået den igangværende store udrulning af signaturen til hr. og fru Danmark. Derpå skal erhvervslivet fra begyndelsen af næste år i gang med at udrustes med NemID. Næste skridt er førnævnte smartcard eller token, der kan indeholde nøglerne. Først når disse store projekter er klaret, vil NemID –parterne begynde at overveje, om det snart skal være tiden, hvor du kan tjekke netbanken fra en iPhone.