Umuligt at fælde dom over fusioner

HP-Compaq-ægtekabet ser ud til at være kommet fornuftigt fra start. Men gevinsterne ved en fusion er og bliver yderst diskutable.

3. maj var der gået 365 dage, siden HP's opkøb af konkurrenten Compaq blev en realitet. Compaqs størrelse taget i betragtning var der på de indre linjer snarere tale om en fusion. Dem har vi en del af i disse år, på trods af at der ikke blandt eksperter er fuld enighed om, hvorvidt fusioner overhovedet gavner de involverede virksomheder.

Efter min mening er det fuldstændig umuligt at fælde en generel dom, som gælder alle fusioner. Om resultatet af en fusion er godt eller dårligt, afhænger af både forudsætninger og forventninger. I det nye HP's tilfælde er det endda temmelig uklart, hvilke forventninger virksomheden selv har.

Ifølge nogle af topdirektør Carly Fiorinas udtalelser vil synergierne mellem de to virksomheder nærmest lade én plus én blive til tre. Samtidig har hun også været ude med meldinger om, at fusionen var en nødvendighed i et presset marked - altså overlevelses-argumentet.

Det samme argument hørte jeg fra den danske HP-direktør Niels Svenningsen, som jeg interviewede til det seneste nummer af CRN: Konsolidering er nødvendigt, hvis man skal overleve i dagens IT-miljø.

Hvad ville der så være sket, hvis de to virksomheder ikke var fusioneret? Ville de så begge ad åre været afviklet, eller ville de være skrumpet ind til ukendelighed? Det kan vi aldrig efterprøve, så med overlevelses-argumentet kan man ikke blive modsagt.

De fleste af tidens branchekoryfæer synes i det hele taget at mene, at konsolidering er vejen frem. Flere og flere virksomheder vil slå sig sammen. Der bliver færre spillere i alle salgskanalens led, lyder det.

Men det er simpelt hen forkert. Antallet af virksomheder i IT-salgskanalen er selvfølgelig ikke konstant. Men min påstand er, at hver gang to virksomheder fusionerer eller samles ved opkøb, bliver der plads på markedet til, at en helt ny, mindre virksomhed kan vokse frem.

Dertil kommer, at den stadige teknologiske udvikling skaber en underskov af nye virksomheder. Fusionsmastodonterne er nemlig alt for sløve i optrækket til at kunne deltage i pionermarkedet. Også på det punkt virker en fusion ofte imod sin hensigt.

Dermed ikke sagt, at man ikke skal fusionere. HP-Compaq-ægtekabet ser endda ud til at være kommet fornuftigt fra start. Men gevinsterne ved en fusion er og bliver yderst diskutable. Jeg er i hvert fald ikke overbevist.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere