Net-juleshopping truer arbejdspladsens it-systemer

Så er det juletid igen, og mange vælger at købe gaverne på nettet. Det sker ofte fra arbejdspladsen, og det kan blive en trussel mod virksomhedens it-systemer.

Hvis dine medarbejdere sidder i dyb koncentration foran skærmen, så er der en rimelig god chance for, at de er ved at vælge årets julegaver til familien og vennerne.

En ny undersøgelse fra Business Software Alliance (BSA) fortæller at en tredjedel af de ansatte i europæiske virksomheder foretager deres julegaveindkøb online i arbejdstiden.

Faktisk er den største ikke-arbejdsrelaterede højtidsaktivitet på arbejdscomputere at foretage sine indkøb af gaver på nettet. Og de fleste ser ikke noget problem i at bruge arbejdscomputeren til juleindkøbene. Men Business Software Alliance er bekymret. Problemet er ikke kun, at der spildes arbejdstid og båndbredde. Der er også risiko for, at medarbejderne får installeret virus eller andre uønskede programmer på deres computer.

En anden risiko er, at de ansatte henter piratkopieret materiale, hvorefter virksomheden kan blive gjort ansvarlig. Og det er nok især dette, der interesserer piratjægerne hos BSA. Her har man udarbejdet en liste med gode råd til de ansatte, så man undgår at udsætte sig selv og sin arbejdsplads for unødig risiko.


»DO's«

1. Læs firmapolitikken om ikke-arbejdsrelateret online-brug på arbejds-pc.

2. Selvom din arbejdsgiver er fleksibel omkring de hjemme-sider, du besøger på din arbejdscomputer, skal du være varsom med at downloade fødselsdagskort, festinvitationer eller 'rabatkuponer' hvis de kommer fra en ukendt kilde.

3. Når du køber julegaver eller rejser online, skal du være sikker på, at din internetforbindelse er sikker før du gennemfører betalingen.

4. Sæt dig ind i transaktions-betingelserne vedrørende returnering, refundering, forsendelsesomkostninger og privat dækning, før du fuldfører din transaktion.

»DON'Ts«

1. Fortag ikke onlinekøb af rejser, billedebyt med andre, afsendelse af tillykkekort eller opslag på madopskrifter på din arbejds-pc, hvis din arbejdsgiver har en politik imod dette!

2. Udsæt ikke dig selv for risiko i form af identitetstyveri ved at dele personlige oplysninger på hjemmesider, du ikke har tiltro til. Indkøb på uofficielle hjemme-sider tillader, at dine personlige oplysninger kan blive sendt til en ukendt person, og inviterer derved til identitetstyveri.

3. Download ikke software, der ikke er firmagodkendt, og software fundet på online auktionssider. Downloading af dette software kan udsætte din arbejdsplads for risiko i form af virus eller spyware til computernetværket.

4. Download aldrig fra en ukendt kilde! Tydelige indikatorer på, at en email er spam er, hvis afsendernavnet har fejlanslag eller stavefejl i emnefeltet, eller lokker med tilbud, som virker for gode til at være sande.




IT-JOB

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Underdirektør til gældsområdet

Danske Commodities A/S

Procurement manager
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere