Klar sejr til Microsoft i monopolsag

Microsoft slipper for hårdere straf som følge af selskabets dom for ulovlig monopolvirksomhed fra 2000. Det fastslog dommeren i sagen fredag aften, da hun godkendte et tidligere indgået forlig.

Med en 344 siders redegørelse under armen slog distriktsdommer Colleen Kollar-Kotelly fredag aften dansk tid fast, at Microsoft er underlagt passende restriktioner for sit virke som softwareselskab.

Hun konkluderede, at det forlig, som Microsoft indgik sidste år med det amerikanske justitsministerium og ni delstater, indebærer sanktioner, der beskytter forbrugerne og andre virksomheders tilstrækkeligt.

Det forlig kom i stand oven på en dom fra 2000, der slog fast, at Microsoft havde udøvet ulovlig monopolvirksomhed ved at presse andre selskaber væk på markedet for internetbrowsere.

Med sin redegørelse afviste dommer Colleen Kollar-Kotelly ni amerikanske delstaters krav om, at Microsoft skulle straffes endnu hårdere ved blandt andet at lægge mere Windows-kildekode frem for konkurrenterne, så de bedre kan udvikle programmer til styresystemet.

- Forliget er godkendt som den endelige dom i sagen, understregede Colleen Kollar-Kotelly ifølge nyhedstjenesten Cnet.

Afgørelsen fra den føderale dommer blev betegnet som en "milepæl" af Microsofts stifter Bill Gates, mens justitsminister John Ashcroft kaldte det "en stor sejr for forbrugerne og virksomhederne".

I den første del af retssagen blev Microsoft pålagt en opsplitning i to selskaber som følge af monopoldommen. Imidlertid appellerede Microsoft strafudmålingen og vandt, da appelretten fandt, at den første dommer i sagen, Thomas Penfield Jacksom, var fjendtligt stemt over for softwaregiganten.

Herefter blev Colleen Kollar-Kotelly udpeget som dommer.

Skuffelse hos taberne

Skuffelsen var tydelig hos den tabende part. Statsadvokaten fra en af de ni sagsøgende delstater, Richard Blumenthal fra Connecticut, bemærkede, at "sidste kapitel endnu ikke er skrevet".

Samtidig pegede han og de øvrige delstater på, at Microsoft er ved at blive gransket af EU?s konkurrencemyndigheder ? blandt andet på serverområdet. En afgørelse, der går Microsoft imod i Europa, kan måske smitte af på selskabets ageren i USA, var argumentet. Det skriver IDG News Service.

Richard Blumenthal tilføjede dog, at de ni delstater var nået længere end den føderale regering nåede i forliget sidste år.

Colleen Kollar-Kotelly strammede nemlig forliget op hist og her ? blandt andet ved at kræve af selskabet, at det fremlægger beskrivelserne af nogle kommunikationsprotokoller et halvt år tidligere end foreslået.

Desuden ændrede hun på sammensætningen af den komité, der skal overvåge Microsofts overholdelse af forliget, så der kommer flere ikke-Microsoft-folk med.

Hug til delstaterne

Den føderale dommer langer i sin 344 siders redegørelse ud efter de ni delstater, som kørte sagen videre mod Microsoft. Hun mener, at deres foreslåede sanktioner udelukkende ville gavne Microsofts konkurrenter, men ikke nødvendigvis forbrugerne.

- Der synes ikke at være nogen anden begrundelse for sanktionerne end ønsket om at ændre status quo, skriver hun.

Samtidig medgiver hun, at Microsoft har været uvillig til at anerkende, at selskabet modtog en dom for ulovlig monopolvirksomhed.

- Uanset hvor frustrerende det kan være, så retfærdiggør det ikke sanktioner, som langt overgår effekten af den ulovlige optræden, skriver hun.

Overraskende stor sejr til Microsoft

Flere juridiske eksperter kalder afgørelsen for en overraskende stor sejr for Microsoft, men i tråd med den republikanske Bush-administrations holdninger.

Til Cnet siger Rich Gray, en californisk advokat, der har fulgt sagen, at det var en skidt dag for antimonopol-loven og forbrugerne.

- Det er bekymrende, at du kan opretholde et ulovligt monopol ? og så slippe så let.

Krikken var endnu hårdere fra en anden advokat, Donald Falk, som til IDG News Service siger:

- Dommen siger faktisk: "Hey, du røvede en bank, du kan beholde pengene og du må gøre det igen ? bare ikke på nøjagtig den samme måde."

De ni delstater skal nu drøfte, hvorvidt de vil appellere afgørelsen.

Relevante dokumenter:
Kort sammendrag af afgørelsen (pdf-fil)
Den endelige dom i sagen (pdf-fil)
Hele redegørelsen om dommen (pdf-fil)




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere