Foreningen For Dansk Internet Handel, FDIH, frygter, at Datatilsynet vil tvinge butikkerne til at kryptere kvitteringer til kunderne. Men datatilsynet vil først diskutere sagen med e-butikkerne, før tilsynet tager en beslutning.
Baggrunden for FDIH´s frygt er en vurdering fra Datatilsynet, der siger at bibliotekerne ikke må udsende ukrypterede mails med kvitteringer for bogreservationer, fordi de vil kunne opsnappes af tredjemand og bruges til krænkelse af privatlivets fred. Det har fået de danske e-butikker til at frygte, at det også kan komme til at gælde for de kvitteringer, som e-butikkerne udsender.
Men tilsynet har endnu ikke afgjort, om det også skal gælde for e-handel. Datatilsynet vil først have lejlighed til at diskutere sagen med parterne på området.
»Vi har endnu ikke afgjort noget, og vi vil indbyde de relevante parter på området til en diskussion, om hvad vi kan gøre for at sikre kvitteringer bedre. Vi tager ikke nogen beslutninger, uden at først at høre på branchen og de relevante forbrugerorganisationer,« siger Datatilsynets direktør, Janni Christoffersen.
Hun mener dog, at der er behov for beskyttelse af kunders data, og at kunderne efter hendes opfattelse også har forventning om et tilstrækkeligt sikkerhedsniveau, fordi alle i dag er klar over, at internettet ikke er et særligt sikkert sted.
Janni Christoffersen henviser blandt andet til en sag i byggemarkedet Harald Nyborg, hvor man på grund af en programmeringsfejl ret let kunne gå ind og se, hvad andre kunder havde købt.
»Den sag viste, at kunderne går op i, at oplysninger om hvad de har købt, og hvordan de har betalt, er sikret godt nok. Vurderet ud fra sådan en sag, så efterspørger kunderne altså sikring af deres kundedata,« siger Janni Christoffersen.