Tidligere på måneden skrev ComON, at kinesiske Huawei var kommet i stormvejr på grund af mistro fra flere lande af frygt for overvågning. Nu prøver det kinesiske selskab at ride stormen af og berolige sine potentielle kunder.
Huawei er den andenstørste leverandør af centralt netværksudstyr i verden. Kun overgået af Ericsson. Men kinesernes vækst kan blive truet af, at flere lande er bange for at lade et kinesisk selskab stå for den centrale teleinfrastruktur.
Derfor er det god timing for Huawei, at firmaet netop har fået den dyre og tidskrævende ISO-certificering Common Criteria. Common Criteria er telekommunikationsindustriens mest krævende sikkerhedscertificering. Den findes i syv grader (såkaldte Evaluation Assurance Levels, EAL). Huawei har opnået EAL3.
Firmaet er det første kinesiske telekommunikationsvirksomhed, som modtager certificeringen.
Er det nok?
Common Criteria-certificeringen er velanset for sin omfattende og dybdegående evalueringsproces. Den er godkendt af mange regeringer og firmaer.
Det er dog uvist, om certificeringen vil rydde alle bekymringer væk hos de potentielle kunder. For eksempel vil mange amerikanske militære myndigheder stadig kræve en endnu højere certificering end EAL3.
Men selv om cerificeringen ikke i sig selv løser alle Huaweis problemer, så mener firmaet, at det er med til at markedsføre firmaet som en pålidelig og driftssikker leverandør af kommunikationsnetværk.
Huawei har også sideløbende lanceret "Statement on Establishing a Global Cyber Security Assurance System", hvor firmaet blandt andet lover, at kommercielle hensyn aldrig vil komme før bekæmpelsen af cyberkriminalitet.
På trods af kritik fra nogle stater, så sidder Huawei på en stor del af markedet. Senest har danske TDC også indgået aftale med kineserne. Huawei skal opbygge TDC’s nationale og pan-europæiske optiske transportnetværk med sin DWDM-løsning.