Dreamhack: Der er langt fra ligestilling i spilbranchen. Og det er et problem.
Det mener den svenske forsker Jonas Linderoth fra Göteborg Universitet.
”Indrøm det! Vores opfattelse af begrebet ”en gamer” er, at der er tale om en dreng. Hvis man snakker om skateboardere eller folk, der betegner sig som ”goth”, så har vi en opfattelse af, at der både kan være tale om en dreng eller en pige. Men ordet ”gamer” er ikke blevet kønsløst endnu,” siger Jonas Linderoth.
Han har Ph.d i filosofi og forsker nu i pædagogik og didaktik. Senest har han deltaget i et projekt, der satte fokus på piger, der spiller computerspil. For at finde frem til hvordan de computerspillende piger selv opfatter deres køn i forhold til spil. Den større spørgeundersøgelse fik navnet: WTF R U a girl IRL?
”Det paradoksale er, at pigerne føler sig velkomne i MMOs, hvis de er tilstrækkeligt gode til engelsk, og hvis de er tilstrækkeligt gode til det pågældende spil. Det er de eneste to ting, der er nødvendige for at blive en del af fællesskabet. Det er jo fuldstændig ligegyldigt, hvor i verden man er fra, og hvor gammel man er for at spille onlinespil. Alligevel så lader det ikke til, at kønnet er ubetydeligt,” siger Jonas Linderoth.
Han henviser til de svar, som pigerne gav i undersøgelsen.
En 19-årig konsolspiller svarede: Over i skolen har jeg altid været den der drengepige, som ikke får særlig meget opmærksomhed. Men i spilsammenhæng så er jeg pludselig attraktiv udelukkende, fordi jeg er en pige. Det var lige før, jeg fik storhedsvanvid i starten.
En 19-årig WoW-spiller havde samme opfattelse: Det rygtes meget hurtigt i WoW, at man er pige. Så kan man komme ud fra, at en ny spiller i et guild udelukkende er interesseret i at hilse på mig – og ignorerer alle de andre. Jeg plejer at sige, at jeg har skæg for at slippe for opmærksomheden.
Vi er på vej
Jonas Linderoths fremlagde sine observationer i dag på Dreamhack-messen i Jönköbing.
”Spilindustrien ER en drengeklub. Det er tydeligt at se på den overseksualisering som kvindelig spilkarakterer er udsat for. Og så er der konceptet booth babes – altså piger i stramt tøj på messer. Man ser altså ikke noget lignende på bogmasser, og det er med til at fastholde spilindustrien”.
For eksempel fremhæver han serien med de skandinaviske piger, der spillede CounterStrike på højt plan i klanen Les Seules. Selv om hele konceptet var at præsentere piger som en naturlig del af spilbranchen, så endte nogle af MTV-trailerne med at indeholde klips, hvor man så pigerne i våde t-shirts og hørte dem snakke om orgasme.
(Fortsættes under videoen)
Jonas Linderoth afsluttede med flere råd til, hvordan man hurtigere kan give pigerne mere plads i spilbranchen.
”Vi skal have flere kvindelige spilfigurer. Kvindelige figurer uden kæmpe brystmål. Generelt er der en god trend på vej, hvor vi ser nogle mere atypiske rollemodeller. For eksempel den gamle sure mand og den overvægtige dreng i tegnefilmen Up. For det andet så taler World of Warcraft jo allerede for sig selv. Her kan drengene jo med selvsyn se, at pigerne sagtens kan klare sig selv. De behøver ikke personlige oppassere.”
Men historisk leger drenge med bolde og pistoler. Og piger leger med Barbie og heste. Hvorfor er det så vigtigt at fokusere på, at der ikke er ligestilling i gaming?
”Jeg er sådan set ligeglad med, om der er mange eller få piger, der spiller computerspil eller ej. Jeg er forsker og ikke en del af spilbranchen. Jeg mener bare, at når pigerne bevæger sig ind i gaming, så skal de have de samme vilkår som drengene,” siger Jonas Linderoth til ComON.