"Kunne du også tænke dig at vinde 250 kr.? Tryk synes godt og stem," står der i status-opdatering fra webbutikken LirumLarum Leg i går, onsdag.
It-iværksætteren Anja Lytzen håber med daglige gavekort at vinde prisen som årets kvindelige iværksætter i konkurrencen Ivækstprisen, som flere forskellige firmaer står bag. Hun skriver på sin Facebook-side, at man kan stemme hver dag og opfordrer derfor loyale kunder til at stemme igen og igen.
"Jeg kunne så godt tænke mig at vinde prisen " skriver LirumLarum Leg på siden.
Strategien ser ud til at virke. Lige nu fører hun i konkurrencen med 41 procent af stemmerne.
En person på Facebook, Monica Jessen, synes tilsyneladende ikke om den kreative vindermentalitet.
"Undskyld, men for at deltage i konkurrencen om gavekortet på 250 kr, skal man stemme på dig til iværksætterprisen? Er det lovligt?" skriver personen inde på Facebook-siden.
LirumLarum Leg svarer selv, at man ikke behøver stemme på legetøjsbutikken for at deltage i konkurrencen om gavekortene. Legetøjsbutikken trækker lod blandt dem, der trykker "synes godt om" ved firmaets status-opdatering, lyder forklaringen.
Fighter-gen dukker op
”Man brænder jo helt vildt for det, man har skabt, og når man pludselige bliver nomineret, så kommer fighter-genet i gang, og jeg ved, at det gør det også hos mine modstandere,” forklarer Anja Lytzen til ComON.
”Ivækstprisen uddeler selv præmier for at få folk til at stemme. Det er bare en måde at få opmærksomhed på,” uddyber hun med henvisning til, at Ivækstprisen selv udlodder ure til folk, der vil afgive en stemme.
Hun har et stort men. I virkeligheden havde hun selv foretrukket en komite til at pege på vinderen.
”Personligt synes jeg, at det er en ærgelig måde at afgøre det på,” siger hun.
”Har du et stort netværk eller stor kundegruppe, så er det måske nemmere at vinde prisen. Personligt synes jeg, at det ville være mere rimeligt, at det var kvalifikationerne, man vandt prisen på, altså, at en jury afgjorde det,” siger Anja Lytzen.
Hvis en konkurrrence-udbyder endelig vil lade brugere udpege vinderen, var det mere fornuftigt at lade dem stemme blot én gang i stedet for, at man som ved Ivækstprisen kan stemme en gang om dagen i en måned.
”Det ville være bedre, hvis man kun kunne stemme en gang. Hvis folk synes, man har fortjent at vinde en pris, så synes man jo det lige meget, hvor mange gange man stemmer. Men det er jeg ikke herre over,” siger Anja Lytzen.
Også en anden nomineret i konkurrencen, Frederik Trovatten, mener, at det er et mærkeligt system, at brugerne kan stemme en gang om dagen.
"Det betyder at man hver dag, skal opfordre/spamme sit netværk, til at gå ind og stemme?!" skriver Frederik Trovatten i et blogindlæg.
Ivækstprisen accepterer gavekort
Ivækstprisens projektleder, Peter Kofler, løfter ikke pegefingrene over for Anja Lytzen. Hun må gerne bruge gavekort til at lokke folk til at stemme, siger han, selv om det er et grænsetilfælde.
"Det er ikke for at vaske hænder, men der føler vi, at vi har enormt svært ved at sætte grænsen," siger Peter Kofler.
På sin vis er det posivit, mener projektlederen. Det er de færreste iværksættere, der kan få to milliarder i hånden efter at have siddet i to år i en kælder og udviklet ny laserteknik. Det viser derfor også, at en iværksætter er dygtig, hvis vedkommende er i stand til at mobilisere en masse mennesker, mener han.
De værste grænsetilfælde, han har haft, er, når konkurrenter bagvasker hinanden.
"Det er klart, at det er svært, når folk kontakter os og har en negativ historie på en kandidat, at vedkommende engang har snydt dem eller ikke er værdig, fordi deres produkt er en kopi. Der er det enormt svært, for her ringer en åbenlys konkurrent og fortæller noget. Der kan jeg ikke sætte mig til smagsdommer over for, hvem der har ret i disse subjektive holdninger. Hvis der er lovovertrædelser, undersøger vi det," siger han.
Snyd med stemmesystemet afviser han til gengæld.
"Det er at undervurdere the power of the crowd," siger han.
Ifølge ham er der 28.000 brugere, der stemmer i konkurrencen. Derfor er det oftest de bedste historier, der vinder, mener han. Hvis der skulle være nogen, der opretter flere brugere for at stemme på sig selv, bliver det opdaget på baggrund af IP-adresserne, hævder han.
"Vi kan se det hele hos os, og man skal være meget spidsfindig for at snyde vores udviklere, der sidder og sorterer i den liste," siger Peter Kofler.