I november 2009 skiftede Danmark til DVB-T standarden for digitalt tv. Men der arbejdes allerede på en efterfølger, DVB-T2, der skal levere langt større båndbredde. Nu har firmaet Open Channel startet test med DVB-T2 på UHF kanal 67 i København, også kaldet MUXKBH-2.
Med den anden generation af terrestrisk digitalt tv får man op til 40 Mbit/s kapacitet på en UHF kanal, hvilket er næsten dobbelt så meget kapacitet som i dag, hvor man ”kun” har 20-22 Mbit/s. Den ekstra kapacitet kan eksempelvis bruges til at sende flere tv-kanaler i HD.
”HD vil inden for få år blive den nye tv-standard, og derfor er det vigtig for DTT-nettet at have den nødvendige kapacitet, så tv-kanalerne kan udsendes i HD. Ellers bliver DTT-nettet kørt agterud af satellit- og kabel-operatørerne” siger Kenneth Wenzel, direktør for Open Channel.
Der er også flere andre nye tekniske muligheder i standarden, herunder muligheden for at sende tv-kanaler beregnet til tagantenner og andre kanaler til håndholdte enheder på samme tid og frekvens.
I det indledende feltforsøg sendes der fra én sendeposition med 600 Watt ERP i 100 meters højde fra TDC tårnet, Borups Alle, midt i København – og tv-kanalerne vil være de samme som på MUXKBH UHF kanal 35; Kanal København, G-TV | Gaming TV for alle og FamilieTV.
På nuværende tidspunkt er der ingen DVB-T2 fjernsyn og settopbokse på det danske marked, men de forventes at komme i handlen i slutningen af i år. På det tidspunkt udvider Open Channel forsøget med flere sendepositioner i Roskilde eller Hillerød i et SFN net, og der skrues op for sendestyrken til 2 kWatt ERP.
DVB-T2 standarden er allerede så småt ved at vinde frem i flere lande, herunder England, og de danske politikere vil muligvis beslutte at indføre DVB-T2 i 2012, hvor de sidste digitale kanaler ellers skal skifte fra mpeg2 til mpeg4.
Men hvis der vedtages et skift til DVB-T2, vil det igen kræve at danskerne skal investere i et nyt fjernsyn eller en modtagerboks, der understøtter den nye standard.