Sikkerhed eller frihed?
Det er valget, som de ejerne af en ny iPhone 4 står over for, efter et nyt jailbreak til den nye model blev frigivet mandag.
De tre danske mobilselskaber, som forhandler iPhone, har alle det samme råd til deres iPhone-kunder: Vælg sikkerheden og lad være med at jailbreake mobilen.
Der er både fordele og ulemper ved jailbreak. Et jailbreak giver mulighed for at af få fingre i de applikationer, som Apple har forbudt adgang til firmaets App Store. Æblefirmaet har en række elementer, blandt andet nøgenhed, der kan blokere for programmers adgang til den officielle butik. De alternative applikationer kan efter et jailbreak findes eksempelvis via markedspladsen Cydia. Det kan også være mere uskyldige, gratis, små apps, hvor udviklerne ikke har giddet betale gebyret på 600 kroner til Apple for at komme med i App Store.
Garanti bortfalder
Ulempen ved jailbreak er, at Apples garanti bortfalder, hvis kunden ved at lave jailbreak-hacking har ændret opsætningen. Det står i garantivilkårene. De danske regler om to års reklamationsret, hvor kunden skal bevise en fejl ved produktet, gælder dog stadig, fortalte teleselskabet Telia tidligere i år ifølge Mobilsiden.dk.
Mobilselskabet Telenor oplever ofte, at kunderne melder sig med problemer, efter de har lavet et jailbreak.
”Vi får cirka en gang om måneden en iPhone ind, som ikke virker, fordi den har været jailbroken, og så forsøger vores værksted at geninstallere operativsystemet. Det lykkes ofte, men vi kan ikke garantere det," siger Claes Amundsen, kommunikationsrådgiver hos Telenor, til ComON.
"Derfor vil vi ikke anbefale vores kunder at jailbreake deres iPhone,” fortsætter han.
Pressechefen hos teleselskabet 3, Stine Green Paulsen, kan blot berette om et enkelt tilfælde, hvor en kunde har henvendt sig med et problem, hvor kunden havde jailbreaket mobilen. Men hun kender ikke til detaljerne i kundesagen, altså om fejlen specifikt skyldtes jailbreak. Normalt støder 3 ikke på jailbreakede mobiler.
”Jeg tror, det skyldes, at de fleste er smarte nok til selv at resette deres mobiler, inden de sender dem ind,” siger Stine Green Paulsen.
Hun siger, at mobilselskabet selv vil gendanne de oprindelige indstillinger, hvis kunden ikke har gjort det.
”Vi vil ikke sidde i pille i en telefon, hvor det ikke er den oprindelige software,” forklarer hun.
Reparerer stadig mekaniske fejl
Hvis 3 modtager en mobil, bortfalder gantien, men reklamationsværdien gælder som udgangspunkt stadig, hvis det er en mekanisk fejl – eksempelvis en knap, som er gået løs. Hvis mobilen er jailbroken, og der er en softwarefejl, kan det til gengæld ske, at garantien er bortfaldet.
Stine Green Paulsens lyder:
”Lad være med at gøre det. Dont do it,” siger hun.
“Vi kan ikke garantere, hvad der sker med softwaren. Det er at hacke en telefon,” uddyber hun.
Telia oplever ikke problemer
Mobilselskabet Telia kan ikke umiddelbart berette om kunder, der har været ramt af kaputte iPhones efter et jailbreak.
”Det er ikke et problem, vi oplever. I hvert fald ikke i vid udstrækning,” forklarer Ditte Poulsen, pressemedarbejder hos Telia, efter at have forhørt sig hos firmaets kundeservice.
Ligesom 3 er det kun, hvis et jailbreak er skyld i en skade, at Telia ikke vil rette op på en fejl ved en kundes iPhone, forklarer hun.
Som de andre forhandlere opfordrer hun kunderne til at lade være med at sætte telefonen fri.
”Vi vil ikke opfordre til noget, som går imod Apples retningslinjer. Det svarer til, at en forhandler af en Playstation heller ikke opfordrer til at sætte en ulovlig chip i,” siger hun.
Mobil kan fryse
Telenor, der virker til at være mobilselskabet med flest meldte problemer med jailbreak, kan ikke sætte en finger på, hvilke præcise problemer, et jailbreak kan give.
”Der kommer hele tiden nye jailbreaks, så vi kan ikke sige præcist, hvilke problemer et jailbreak kan medføre. Lige nu er der for eksempel nogen, der snakker om, at de ikke kan sende mms med den nye jailbreak til iPhone 4, og vi har også tidligere set, at iPhonen kan fryse,” siger Claes Amundsen fra Telenor.
Lovligt?
En helt anden diskussion er, hvorvidt det er lovligt at jailbreake sin iPhone. Apple har tidligere fortalt, at de anser det for at være ulovligt, fordi kunden overtræder Apples ophavsret. De amerikanske myndigheder har dog netop for nyligt sagt god for, at det er lovligt efter amerikansk lovgivning at slippe sin iPhone fri.