I de kommende år skal elbiler afløse de forurenende benzin- og dieselfartøjer på de danske veje. Meget tyder på, at Danmark kan blive foregangsland inden for elbiler. Det lille land har en god trafikal infrastruktur med mange tankstationer og befolkningen har råd til at købe nye biler. Derfor har elbil-firmaet Better Place udvalgt Danmark (sammen med Israel) som det sted i verden, hvor elbiler først skal rulles ud.
Nu kunne man tro, at udviklingen af elbiler udelukkende handler om at designe den rigtige motor i det rigtige karroseri. Men det handler i høj grad også om software. Faktisk er det på softwaredelen, at elbilens fremtid vil blive afgjort. For selv den bedste elbil nytter ikke noget, hvis fartøjet løber tør for strøm 10 km inden den næste ladestation.
Det kræver software, som konstant kommunikerer med en central computer, der følger bilens position, energiforbrug og batteristatus, og advarer om, når batteriet er ved at være tomt.
Derfor brugte Better Place bilmessen Frankfurt Motor Show i Tyskland i denne uge til at fremvise en komplet servicesystem og en on-board computerplatform, der betegnes AutOS. Den har mange af de funktioner, som vi i dag kender fra en GPS. Og mange, mange flere.
Hjertet er et centralt datacenter, som samler oplysninger om alle tilgængelige ladestationer og steder, hvor man kan få batteriet skiftet. Den kommunikerer direkte med de enkelte biler, så datacenteret ved til enhver tid, hvor alle elbiler i netværket befinder sig. Det gør det muligt at oplade alle elbiler på netværket intelligent, således at det prioriteres hvor, hvornår og hvor meget elbilerne skal lades.
For den enkelte elbil ligger der ikke kun oplysninger om batteriets ladestand og status. Der er også en personlig energiprofil for elbilens fører, som bruges til at forudsige, hvor langt man kan køre mellem opladninger.
Men datastrømmen stopper ikke her. Datacentret samler også informationer om, hvor der er ledige ladestandere og batteriskiftestationer, det enkelte batteris opladningsgrad, muligheden for at udnytte perioder med overskudsstrøm fra vedvarende energikilder, trafikinformationer og bilisternes køremønstre og -vaner.
Mange af disse oplysninger bliver tilgængelige for bilisten gennem AutOS, mens andre data ligger skjult og kun skal bruges af systemet til at lave anbefalinger for, hvornår det er på at tide at søge mod en ladestation. Så kan man f.eks. hente en oversigt over de stationer, som man kan nå inden bilen løber tør for strøm.
Netop bekymringen for at stå stille et sted på landevejen uden muligheden for at tappe strøm kan afholde mange fra at investere i elbilerne, som stadig har en betydelig lavere rækkevidde end konventionelle biler og dermed primært er interessante i lande som Danmark, hvor der aldrig er langt til næste tankstation.
Better Place arbejder sammen med Intel og Microsoft om at udvikle bilcomputeren AutOS. Den skal køre med Windows Embedded og bruger en Intel Atom-processor. AutOS har konstant netværksforbindelse til centralcomputeren, men en del af de de hurtige og komplicerede udregninger, som ligger til grund for energistyringer, udføres direkte i bilen.
Der bliver tale om en åben platform, fortæller Better Place, og andre udviklere får adgang til fremstille applikationer til AutOS-platformen, på samme måde som det i dag er muligt til Apples iPhone. Så der kan blive tale om en form for App Store til elbiler.
I forbindelse med FN’s klimakonference, COP15 i København i december 2009, vil Better Place etablere et pilotprojekt, der demonstrerer infrastrukturen til opladning af elbiler i København.