Ombudsmanden overtræder persondataloven

Folketingets Ombudsmand har udsendt et nyhedsbrev uden at tildække modtagernes navne og e-mail-adresser. Ombudsmanden har overtrådt persondataloven, siger Datatilsynet.

Så skete det igen. Over hundrede modtagere af et nyhedsbrev fra Folketingets Ombudsmand kan frit læse hinandens navne og e-mail-adresser i en ny sag om sjusk med mailinglister.

At sende e-mails ud til flere modtagere uden at tilsløre modtagernes identitet og email-adresser er i strid med persondataloven.

- Vi er dog ikke hidtil gået ind i sager af den karakter, siger chefen for Datatilsynets IT-søjle, Ib Larsen, til Computerworld Online.

Han understreger, at sammenhængen er vigtig, når sagens alvor skal bedømmes:

- Et nyhedsbrev vil sjældent indeholde hemmelige oplysninger, men vil ofte kunne findes på afsenderens hjemmeside. Hvis man derimod sender en e-mail ud til en række stillingsansøgere uden at sløre deres identitet, så er sagen langt mere alvorlig, siger Ib Larsen.

Frygter gentagelse

Han mener, at Folketingets Ombudsmand burde have bedre styr på datasikkerheden:

- Det konkrete tilfælde er ikke så alvorligt. Det siger dog noget om, at institutionen ikke er tilstrækkelig bevidst om, hvordan man bør udsende meddelelser, og man kunne derfor frygte en gentagelse med mere følsomme oplysninger, siger Ib Larsen.

Det afviser Ombudsmandens IT-chef, Christian Ørstykke Møller:

- Vi kommunikerer principielt ikke personfølsomme oplysninger via e-mail, og hvis vi gør det, sker det krypteret, siger han.

Han vil nu ændre praksis for udsendelse af nyhedsbreve, så det slet ikke kan lade sig gøre at efterlade modtagernes navne og adresser synlige for alle.

- Der er sket en beklagelig menneskelig fejl, og det er vi kede af, siger Christian Ørslykke Møller, som allerede i dag vil udsende en undskyldning til modtagerne af nyhedsbrevet.

I sidste uge beskrev Computerworld Online, hvordan arrangørerne bag weekendens Jean Michel Jarre-koncert i Nordjylland havde udsendt praktiske oplysninger i en e-mail til 5.000 tilskuere - uden at tilsløre deres navne og e-mail-adresser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere