Artikel top billede

COP15-fiasko kan bremse grøn teknologi

Det skuffende resultat på klima-topmødet kan bremse investeringerne i grøn teknologi. IT-Branchen er dog stadig optimistisk.

Efter to ugers forhandlinger i Bella Centeret sluttede FNs store klimatopmøde COP15 i weekenden med en svag aftale uden bindende mål for verdens lande. Det skuffende resultat kan også få konsekvenser for danske forbrugere og virksomheder som har ambitioner om at investere i grøn teknologi. For det ligger allerede nu fast, at presset for at skifte til mere energivenlige løsninger bliver mindre end det ville have været, hvis COP15 havde resulteret i en stor aftale med bindende mål om skarpe co2-reduktioner.

Ifølge Børsen kan konsekvensen for danske husejere eksempelvis blive, at de kan spare op mod 60.000 kroner på energirenoveringer, som ellers var blevet nødvendige, hvis EU havde hævet sit ambitionsniveau til 30 pct. co2-besparelse i år 2020. I øjeblikket er ambitionen på 20 pct., og her er Danmark stort set allerede i mål. Så der er ikke noget politisk krav om yderligere store besparelser.

I det hele taget må frivillighed være nøgleordet i den aftale, der kom ud af den lange forhandlings-maraton i Bella Center. De enkelte lande skal selv melde ind, hvor meget de vil reducere deres co2-udledning. Og i sidste ende er det op til den enkelte forbruger og virksomhed at vurdere, om man vil skifte til mere miljøvenlig teknologi. På enkelte områder er der lovkrav – f.eks. det kommende EU-forbud mod glødepærer – men ellers er det markedet, der skal drive udviklingen.

Og det betyder at de nye energivenlige løsninger ikke blot skal give forbrugerne en grøn samvittighed – de skal også være økonomisk interessante som alternativer til de nuværende produkter. En elbil der f.eks. koster det dobbelte af en benzinbil – og hvor man samtidig er begrænset i rækkevidde – vil aldrig kunne slå igennem på markedet.

Allerede inden aftalen lå færdig i København gik syv af de helt store it-leverandører sammen om en erklæring, hvor de lover at reducere deres egen co2-udledning markant i de kommende år – af frivillighedens vej.

Hos foreningen IT-Branchen vil man da heller ikke dele det sortsyn, som er fulgt i kølvandet på fiasko-topmødet.

”Min vurdering er, at der kommer masser af investeringer i grøn teknologi fremover, fordi landene nu skal sætte mål for deres co2-udledninger. Man kunne godt have ønsket sig en bindende og mere ambitiøs aftale, der ville skabe en mere sikker ramme omkring investeringerne, men det er sikkert at der kommer investeringer,” siger Henrik Egede, underdirektør i IT-Branchen, til ComON.

Han tilføjer at IT-Branchen vil fortsætte sine egne grønne it-aktiviteter i det kommende år, hvor der også fortsat er mulighed for at besøge fremtidshuset Villa Watt, der skal demonstrere grøn teknologi.

”Det havde været bedre med en bindende aftale. Nu bliver processen mere frivillig og løs. Men vi vil se, at markedet vil trække mere, og der bliver fokus på hvordan kan man spare penge med grøn teknologi. Samtidig vil vi se, at it-firmaerne i stort omfang vil skulle samarbejde med andre sektorer om at levere miljørigtige løsninger,” siger Henrik Egede, der glæder sig over den globale opmærksomhed omkring topmødet.

Skuffelsen over det svage resultat fra København er måske størst i vindmølleindustrien, hvor bl.a. Vestas ellers havde regnet med et stort salg til USA. Nu er der tvivl om, hvorvidt en forventet klimalov i USA kan gennemføres.

"Efter resultatet i København er udsigterne til væksten i vindmølleindustrien på længere sigt svækket, og det vil ramme Vestas' mål om at nå deres 2015-plan," siger analytiker Jacob Pedersen fra Sydbank til Børsen.

Men der er stadig håb om en global bindende aftale om at begrænse udledningen af drivhusgasser. Forhandlerne skal mødes igen til næste år, hvor COP16 afholdes i Mexico i november-december, og der er planlagt et halvvejsmøde i Tyskland i midten af året.
 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere