Flere lande overvejer lukning af piraters internet

IFPI har succes i flere lande med en kampagne, der skal gøre internetudbyderne ansvarlige for brugernes piratdownload. I England har en enkelt internetudbyder frivilligt lovet at lukke for brugere med ulovligt trafik - Australien følger snart trop.

Det bedste middel mod piratvirksomhed er princippet om "three strikes and you're out," mener pladebrancens interesseorganisation, IFPI.

Princippet betyder, at det er internetudbyderen, der skal være vagthund over for kundernes download eller upload af copyright-beskyttet indhold. Bliver man som internetkunde grebet i det een gang, får man en advarsel, anden gang bliver forbindeslen suspenderet, og tredje gang bliver den kappet permanent.

Frankrig har allerede vedtaget en lov, der gør det muligt at straffe brugerne for downloads. I kølvandet af IFPIs danske fogedretssag, der skulle stoppe for adgangen til Pirate Bay, synes "three strikes"-princippet at nyde stigende opmærksomhed i flere lande.

Seneste spiller på banen er den australske regering, som har meldt ud, at de vil følge udviklingen i Storbritannien tæt.

En talskvinde for australske MIPI (Music Industry Piracy Investigations) udtaler til Sydney Morning Herald, at man har lavet lobbyarbejde for netop dette forslag igennem de seneste 12 måneder. Hun mener ikke, at organisationen har nogen mulighed for at stoppe pirateriet uden internetudbydernes hjælp.

MIPI skal dog ikke forvente nogen frivillig indsats fra de australske udbydere.

»Internetudbyderne er ikke håndhævere af copyright-lovgivningen,« udtaler Peter Corones, leder af National Internet Industry Association i Australien.

Forbundet vil dog mødes med den australske kommunikationsminister Stephen Conroy i denne uge for at diskutere internetudbydernes forbehold over for "three strikes"-metoden.

I Storbritannien er der i hvert fald én udbyder, der ikke har noget imod at lukke for piraternes internet - så længe virksomheden ikke selv skal betale omkostningerne. Sagen startede, da The Times i sidste uge kunne berette om den britiske regerings planer om at ændre på lovgivningen, sådan at britiske udbydere vil have et lovmæssigt ansvar for at føre "three strikes"-politikken ud i livet. Man skulle efter sigende føle sig presset af lignende initiativer fra USA og Frankrig.

Ifølge The Register skulle Tiscali i Storbritannien allerede have samarbejdet med BPI (British Phonographic Industry) i eksekveringen af en tre-trins-model af samme princip - endda på frivillig basis. Samarbejdet skulle angiveligt have stået på siden oktober 2007, men nu er der imidlertid kommet kurrer på tråden.

Problemets kerne er de omkostninger, der medfølger, både når brugeren skal advares, men også når der skal lukkes ned for forbindelsen. Tiscali mener, aftalen indebærer, at BPI skal kompensere for udbyderens omkostninger. BPI siger til gengæld, at Tiscali selv skal dække udgifterne, da de blot håndhæver udbyderens egne vilkår og betingelserne.

Tiscali har ligesom de fleste andre internetudbydere en brugeraftale med kunden, der forbyder ulovlig fildeling på forbindelsen, hvilket giver udbyderen ret til at opsige abonnementet, såfremt en lovovertrædelse kan bevises.

Diskussionen om, hvem der skal betale omkostningerne kan give problemer i de fremtidige forhandlinger mellem udbyderne, rettighedshaverne og politikerne. Den britiske organisation for internetudbydere, ISPA, meddelte i sidste uge, at deres medlemmer blandt andet vil have midler til at sikre sig imod søgsmål.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere