Danskerne er glade for DR.dk. 1,7 millioner månedlige brugere kan ikke tage fejl.
Den nationale media-gigant har dermed et veltømret varemærke, som stavefejls-ryttere og andre online krejlere gerne vil lukrere på. Men DR har tilsyneladende ikke fuld kontrol over sit varemærke på nettet.
For eksempel henviser domænet Danmarksradio.com til en Telenor-side, der fortæller at domænet ikke er i brug (se billedet).
Det overrasker rådgivningsfirmaet Zeusmark Consulting Group, der udfører uafhængig domænerådgivning. Firmaets administrerende direktør Jean-Jacques Wulff gætter på, at der må være tale om en forglemmelse fra DRs side.
”Det er vigtigt, at DR taktisk og strategisk ved, hvordan de sikrer deres tv- og radiostationer på internettet, da domænepiraterne er udspekuleret og hele tiden søger efter internettrafik som kan resultere i at skade DRs varemærke eller lukrere på det. Dette vil nemlig også føre DR udenom de mange uheldige juridiske omkostninger, der kan forekomme, når der udnyttes på nyhedsgigantens renomme og trafik,” siger Jean-Jacques Wulff til ComON.
Han peger på, at domænet danmarkradio.com (uden s) faktisk allerede er blevet registreret af en spekulant i Malaysien, som har flere tusinde domænenavne, og at DRs nye varemærke Ramasjang også allerede er voldsomt populært blandt stavefejlsdomæner i Kina og USA, der har registreret Ramasang.com og Ramasjan.com.
Det er en smutter
ComON har forsøgt at finde årsagen til, at et domæne som Danmarksradio.com ikke er i statsradiofoniens ejerskab. Efter nogle timers research fandt DRs onlinechef Nicolai Porsbo ud af, at DR faktisk allerede ejer domænet.
”Det er os, der er registrant på domænet, og vi betaler også for det. I øjeblikket har vi bare ikke fået det teknisk overført endnu,” forklarer Nicolai Porsbo.
DR registrede domænet for over 10 år siden hos Cybercity, der siden er blevet til Telenor. Af uvisse grunde har domænet tilbragt en hengemt tilværelse i Telenors varetægt. Men han vil nu sørge for, at DNS'en i fremtiden peger på DR.dk.
Noget kunne tyde på, at DR ikke har en klar defineret domænepolitik, men det er ikke korrekt, mener Nicolai Porsbo:
”Jeg synes faktisk, at den her sag er et godt tegn på, at vi har styr på vores domæner. Vi ejer jo domænet, men har bare ikke anvendt det,” siger Nicolai Porsbo til ComON.
”DR registrerer som udgangspunkt kun helt overordnede domæner som vedrører virksomheds- og kanalnavne – og helt primært i Danmark. Vi har valgt ikke systematisk at registrere programnavne og lignende”.
”Det er selvfølgelig irriterende, når det viser sig at andre prøver at udnytte DRs navn som i tilfældet med Ramasjang, men i den konkrete sag vurderer vi ikke, at DR lider skade. Og heldigvis oplever vi ikke, at danske børn har svært ved at finde os på nettet.”
Styr på fremtiden
DR har for nylig samlet hele husets domæneregistrering og overvågning i en afdeling for at holde styr på, hvilke domæner der skal slettes, og hvilke der skal holdes fast i. Det er også rådet fra Zeusmark Consulting Group:
”En proaktiv domænestrategi er ekstrem vigtig og kan hjælpe mange virksomheder med at undgå situationer som denne,” siger administrerende direktør Jean-Jacques Wulff, der tidligere har været nordisk udviklingsdirektør for domænegiganten MarkMonitor.