Artikel top billede

IBM tror stadig på mainframen

Der er stadig liv i den gamle storcomputer, mener Big Blue.

Mainframe. Alene ordet fremkalder billeder af gigantiske maskiner i mørke lokaler, som tygger sig igennem endeløse rækker af hulkort. Mainframe er det modsatte af den personlige computer. Man kunne kalde det for den upersonlige computer. Men det er for tidligt at fælde dødsdommen for den gamle storcomputer. Som ComON kunne fortælle sidste år, har mainframe-computeren faktisk fået lidt af en renæssance. Det er en kombination af muligheden for at køre Linux og fokus på energivenlige systemer, der har gjort mainframe-platformen interessant igen.

Nu har IBM netop introduceret en ny generation af sine mainframes, kaldet System z. Der er investeret omkring 10 milliarder kroner i forskning og udvikling af den nye mainframe-generation. Så det bærer vidnesbyrd om, at IBM stadig ser en rolle for storcomputeren.

De nye mainframe-modeller fra IBM er hurtigere og mere energieffektive end forgængerne. Men den vigtigste nyhed er måske, at andre computere nu kan kobles sammen med mainframen og gøre det muligt at styre hele datacenteret som om det var én computer.

Der er altså tale om en hybrid-mainframe, som kan snakke sammen med mange forskellige systemer i et datacenter. En bank kunne f.eks. tilslutte en Unix-computer for at overvåge alle kortbetalinger i realtid, hvilket er lettere under Unix end på mainframen.

På markedet for Unix-baserede systemer udkæmpes der i øjeblikket en krig mellem IBM, HP og Sun Microsystems, der netop er blevet overtaget af Oracle. IBM og HP forsøger at udnytte den usikkerhed der er opstået hos kunderne efter overtagelsen.

Når det gælder de helt store mainframe-systemer står IBM stort set alene på markedet. Konkurrenter som Amdahl, Fujitsu og Hitachi er allerede faldet bort. Så IBM's nye modeller skal fortrinsvis konkurrere med firmaets egne gamle modeller.

Og der skal meget til for at overbevise virksomhederne om at udskifte deres gamle mainframes med nye modeller. Mens pc-salget er kommet stærkt igen efter krisen, er det samme ikke tilfældet for mainframe-systemerne.

Men IBM håber, at den nye generation kan sætte gang i salget. Ifølge IBM kører de nye modeller 40 pct. hurtigere end forgængeren og er op til 90 pct. mere energieffektive. De fylder også mindre end de gamle maskiner.

Kernemodellen zEnterprise 196 indeholder 96 processorer med en taktfrekvens på 5,2 Ghz. Denne server kan håndtere 50 milliarder instruktioner i sekundet.

Men selvom mainframes har fået en renæssance, så er der også en anden trend – cloud computing, hvor regnekraften flyttes ud i skyen. IBM vil gerne se sin nye mainframe-generation som en brobygger, der kan forene begge verdener. Men den store udfordring er, om IBM kan ryste støvet af ordet ”mainframe”.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere