Nyuddannede datamatikere bliver gidsler i en intern kamp mellem it-fagforeningerne Prosa og Sam-Data om at få mest medieomtale. Det er budskabet fra en række ledere af datamatikeruddannelser landet over på baggrund af at optaget til uddannelsen har sat ny bundrekord. Det skriver IT-avisen ComON i denne uges udgave.
I deres iver efter at få medieomtale går it-fagforeningerne ud med budskaber om rekordhøj arbejdsløshed, selvom billedet reelt er et andet. Det er forklaringen på, at optaget på datamatikeruddannelsen har sat ny bundrekord i år.
»Fagforeningernes tal er helt forkerte og det er med til at give datamatiker-uddannelsen et dårligt ry,« fastslår uddannelsesleder Jørn Vesterdal fra TietgenSkolen i Odense.
Han er ankermand på en undersøgelse, hvor landets 17 datamatiker-uddannelser hvert år spørger nyuddannede datamatikere om deres jobsituation et år efter de har forladt skolerne. Af de nyuddannede der blev færdige i april og november 2003 var henholdsvis 19 og 37 procent i maj 2004 stadig uden arbejde. Til sammenligning var 48,5 og 66,9 procent af de nyuddannede Prosa-medlemmer uden arbejde ved udgangen af juli 2004.
»Reelt så skyder Prosa og Sam-data sig selv i foden ved at tegne et negativt billede af uddannelsen i medierne. Men det skyldes nok, at de kæmper mod hinanden om opmærksomhed i medierne,« understreger Jørn Vesterdal. Datamatikerne bliver således gidsler i den interne rivalisering mellem it-fagforeningerne.
Hos Prosa er formand Peter Ussing dog hurtig til at sende bolden tilbage til skolerne.
»Skolerne er interesserede i at gøre tallene så pæne som muligt, fordi de driver en forretning, hvor de får penge for hver elev de optager,« siger Peter Ussing.
Den holdning bakkes op af Sam-Datas formand, Erik Lykke, der tilføjer:
»Skolerne er blot ude på at sikre fortsat beskæftigelse for deres lærere.«
Problemet er, ifølge skolerne, at fagforeningernes tal kun dække deres egne medlemmer, hvorimod skolernes tal dækker alle nyuddannede.
»Organisationernes arbejdsløshedstal er ikke dækkende, da de kun er baseret på deres egne medlemmer. Skolerne indberetter helt andre tal. Organisationerne går ud med negative historier om rekordhøje arbejdsløshedstal. Men der er rent faktisk jobs at få,« understreger uddannelseschef Søren Clemmensen fra Roskilde Handelsskole.
Også i Århus mærker man den negative omtale af datamatiker-uddannelsen.
»Når der snakkes om arbejdsløshed i medierne bliver datamatikerne altid nævnt. Der er kommet en opfattelse af, at det ikke fører til noget,« siger uddannelseschef Gert Simonsen fra Århus Købmandsskole, hvor kun otte procent af de nyuddannede er ledige efter et år.
Prosa-formand Peter Ussing mener, at historierne om rekordhøje arbejdsløshedstal er nødvendige for at få politikernes opmærksomhed, så der bliver taget hånd om problemet.
»Vi går ud med budskaberne om massearbejdsløsheden for at få politikerne til at vågne op og sætte aktiviteter i gang for at nedbringe arbejdsløsheden, og det mener vi faktisk er lykkedes.«
Heller ikke hos Sam-Data kan formand Erik Lykke forstå skolernes kritik.
»Vi kan da ikke andet end fortælle åbenlyst hvordan situationen ser ud for vores medlemmer,« understreger Erik Lykke.