Får du kompensation for multimedieskatten?

De fleste arbejdsgivere i it-branchen vil mere eller mindre nødtvunget gå med til at kompensere deres medarbejdere for multimedieskatten, spår HK/Samdata.

400 folkeskolelærere i Gribskov Kommune i Nordsjælland er blevet de første medarbejdere, der har fået en aftale i hus med deres arbejdsgiver om godtgørelse af de ekstraudgifter, som multimedieskatten vil medføre.

Lærerne i Gribskov får ganske enkelt et årligt løntillæg på 3000 kroner udelukkende for at modregne multimediesklatten, skriver flere medier.

Det samme vil mange ansatte i it-branchen sandsynligvis få, tror man i HK Samdata. Forbundet venter, at folk for at undgå skatten tilbageleverer den pc eller telefon, som arbejdsgiveren har udstyret dem med. Dermed mister både arbejdsgiveren og den ansatte den flesksibilitet, som teknolgoein ellers havde udstyret dem med, og der ingen af parterne tjent med.


Det nyeste udspil til multimedieskatte nævner specifikt skolelærere som eksempel på en lille skare af danskere, som ville kunne tillade sig at tage en computer med hjem uden at live anklaget for skattesnyd.

Det fremgår det af bemærkningerne til det reviderede lovforslag om multimedieskatten, som blev fremlagt i sidste uge.

Her kan man læse, at der er i særlige tilfælde kan gøres undtagelser for den forhadte multimedieskat. Det sker hvis man kun får en telefon stillet til rådighed af arbejdsgiveren, og man samtidigt skriver under på en tro og love erklæring om at den kun er til arbejdsformål - og arbejdsgiveren samtidigt forpligtiger sig til at kontrollere, at telefonen kun bruges til arbejdsformål.

Samme ordning kan man ikke få igennem med en arbejds-pc.

Men hvis man har brug for at tage en bestemt pc med hjem, fordi den er udstyret med specielle programmer, og man kun udnytter muligheden "i ny og næ," som det heder, så vil skattevæsenet acceptere det som en gyldig undtagelse for multimedieskatten.

En talskvinde for Skatteministeret siger til ComON, at der ikke findes foruddefinerede skattetekniske beskrivelser af begrebet "i ny og næ", men at det må komme an på en konkret vurdering, om man falder ind under multimedieskattens rammer eller ej.

"Men det kræves, at der er specialprogrammel på den pågældende pc, og at programmet kun kan anvendes erhvervsmæssigt," siger specialkonsulenet i Skatteministeriet Annemette Mølin Ottesen.

Skolelærere er nævnt som eksempel på folk, der kunne tænkes at tage en speciel låne-pc med hjem når der er arbejdsmæssigt behov, for eksempel til brug for forberedelse.

Denne bestemmelse ville dog ikke kunne bruges af lærerne i Gribskov. De er nemlig blevet udstyret med regulære hjemmearbejdspladser, som kommunen kalkulerer med vil give højere effektivitet og fleksibilitet i det daglige arbejde - goder, som kommunen helst ikke vil opgive igen, hvis lærerne skulle aflevere deres hjemmearbejdspladser tilbage.


Den samme holdning vil mange andre arbejdsgivere lægge for dagen, og derfor vil man i it-branchen se mange, der bliver kompenseret af deres arbejdsgiver for de ekstraudgifter, multimedieskatten medfører, vurderer man hos it-fagforbundet HK/Samdata.

Forbindet opfordrer sine medlemmer til at kræve kompensation for skatten, og det krav er der tilsyneladende mange arbejdsgivere, der er indstillet på at imødekomme.

"Baseret på de meldinger jeg får fra vores tillidsfolk, er man på arbejdsgiversiden generelt villig til at kompensere for multimedierskaten," siger Pia Brade, formand for HK/Samdata.


Ifølge Pia Brade er der endnu ikke konkrete aftaler i hus på it-arbejdspladser om en kompensation for multimedieskatten, men blot positive tilgengivelser fra mange forskellige arbejdsgivere i form af både små og store virksomheder.

Pia Brade tilføjer, at hun helst havde set den beskatningen af arbejdsredskaber, som multimedieskatten mefdfører, helt fjernet, og at der stadigt arbejdes på at påvirke regeringen til at lempe skatten mest muligt.

Flere detaljer om multimedieskatten kan læses i bemærkningerne til lovforlsag L-199, som findes her .




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere