GPS-overvågning kortlægger unges færden i storbyen

Forskere fra Aalborg Universitet har brugt GPS til at undersøge, hvordan de unge bevæger sig rundt i byrummet.

Et dansk forskningsprojekt tegner et billede af de unges færden i storbyen. Som et led i projektet Det mangfoldige byrum har forskerne fulgt 212 unge i døgndrift med GPS. Resultatet fortæller ikke kun noget om, hvordan de unge bevæger sig i byen, men giver også viden om, hvordan de unge har oplevet at være konstant overvåget.

»Resultaterne giver en række unikke billeder af disse unges dagligliv. Vi kan se, at de i gennemsnit bruger ca. 47 minutter på internettet hver dag, mens de kun bruger byens rekreative områder ca. 9 minutter,« siger lektor Henrik Harder, der er leder af forskningsprojektet på Institut for Arkitektur og Design.

Forskerne fortæller at de interviewede unge havde en detaljeret forståelse af den overvågning, som de deltog i.

»De interviewede respondenter har faktisk stærke meninger om selve det at blive overvåget. For eksempel er det bedre at være med i en kommunal undersøgelse, der har til formål at forbedre byrummet for unge, end at være med i en burgerkædes undersøgelse af, hvor det er bedst at placere den næste butik,« forklarer Anders Albrechtslund, som har forsket i etik og overvågning på AAU's Institut for Kommunikation.

Han fortæller også at respondenterne ofte modsagde sig selv omkring de etiske spørgsmål. Der blev nogle gange udtrykt en generel holdning á la »Jeg er ligeglad med, om nogen kan følge med i, hvor jeg er« og senere en konkret, modstridende holdning som »Det er ikke så godt, hvis mine forælde kan følge med«.

De unge har ved undersøgelsens start fået udleveret en lille GPS-enhed, som via en satellit registrerer, hvor og hvornår de befinder sig. Hver dag har de unge desuden ført webdagbog over deres aktiviteter, og disse data er blevet koblet sammen med GPS-målingerne.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere