Et dansk forskningsprojekt tegner et billede af de unges færden i storbyen. Som et led i projektet Det mangfoldige byrum har forskerne fulgt 212 unge i døgndrift med GPS. Resultatet fortæller ikke kun noget om, hvordan de unge bevæger sig i byen, men giver også viden om, hvordan de unge har oplevet at være konstant overvåget.
»Resultaterne giver en række unikke billeder af disse unges dagligliv. Vi kan se, at de i gennemsnit bruger ca. 47 minutter på internettet hver dag, mens de kun bruger byens rekreative områder ca. 9 minutter,« siger lektor Henrik Harder, der er leder af forskningsprojektet på Institut for Arkitektur og Design.
Forskerne fortæller at de interviewede unge havde en detaljeret forståelse af den overvågning, som de deltog i.
»De interviewede respondenter har faktisk stærke meninger om selve det at blive overvåget. For eksempel er det bedre at være med i en kommunal undersøgelse, der har til formål at forbedre byrummet for unge, end at være med i en burgerkædes undersøgelse af, hvor det er bedst at placere den næste butik,« forklarer Anders Albrechtslund, som har forsket i etik og overvågning på AAU's Institut for Kommunikation.
Han fortæller også at respondenterne ofte modsagde sig selv omkring de etiske spørgsmål. Der blev nogle gange udtrykt en generel holdning á la »Jeg er ligeglad med, om nogen kan følge med i, hvor jeg er« og senere en konkret, modstridende holdning som »Det er ikke så godt, hvis mine forælde kan følge med«.
De unge har ved undersøgelsens start fået udleveret en lille GPS-enhed, som via en satellit registrerer, hvor og hvornår de befinder sig. Hver dag har de unge desuden ført webdagbog over deres aktiviteter, og disse data er blevet koblet sammen med GPS-målingerne.