Den første supercomputer med en regneydelse på en exaflop eller 1.000 petaflops skulle være klar senest i 2018. Det fortalte Intel på denne uges supercomputer-konference ISC 11 i Hamborg. Den nye supercomputer skal bruge Intels Knights Ferry-teknologi, som ComON tidligere har omtalt. Knights Ferry bruger teknologi fra Intels mislykkede forsøg på at udvikle sit eget grafikkort, kendt som Larrabee.
Intel regner endda med at det skulle være muligt at nå 4 exaflops inden årtiets udgang. Til sammenligning har verdens aktuelt hurtigste talknuser – den japanske K Computer – kun en regneydelse på otte petaflops.
Knights Ferry-kortene findes indtil videre kun som prototyper. De indeholder hver især 32 x86-kerner med en taktfrekvens på 1,2 Ghz. Det skal senere øges til 50 kerner med 22nm-teknologi. Kortene bruger Intels kommende Many Integrated Core (MIC) arkitektur.
Det mest imponerende er måske, at den kommende exaflop-supercomputer kun skal bruge 20 megawatt. Det er dobbelt så meget som K Computer med 10 megawatt, men regneydelsen er altså mere end 100 gange større.
Ifølge Intel går det fremad med at få Knights Ferry klar til markedet. Et Knights Ferry-kort og en Xeon-processor (X5680 med seks kerner) giver allerede en samlet regneydelse på 772 gigaflops. Med otte af kortene i en 19-tommers-server kan man komme op på 7,4 teraflops. Den nødvendige software er dog ikke færdig.
Det skulle angiveligt være meget let at portere applikationer fra Xeon-baserede supercomputere til Knights Ferry-systemer.