Programmering med WAP

Vi anmelder den første bog om programmering med Wireless Application Protocol.

Hvis man som udvikler har planer om at arbejde med den nye Wireless Application Protocol (WAP), kan det anbefales at alliere sig med en god bog. Forlaget Wiley har udgivet den første engelsksprogede bog om programmering med WAP. Titlen er "Programming Applications with the Wireless Application Protocol - The Complete Developer's Guide". Bogen, der er skrevet af Steve Mann, fungerer som en introduktion til WML, WMLScript og de andre standarder, der sammen udgør det nye mobile applikationsmiljø.


WAP Forum


Det amerikanske mobilfirma Phone.com (tidl. Unwired Planet) har medvirket under udarbejdelsen af denne bog. Det er specielt interessant, fordi Phone.com er blandt initiativtagerne til WAP Forum, den organisation, der varetager og videreudvikler alle WAP-standarder. Bogen starter med en kort introduktion til WAP Forum og beskriver baggrunden for WAP-teknologien. Forfatteren fremhæver, at mobiltelefoner hele tiden bliver billigere og mere intelligente, at de nye digitale mobilnetværk åbner helt nye muligheder, og at flere end 300 millioner mennesker allerede har en mobiltelefon.


Men hvad er en WAP-enhed egentlig? Hvem der tror, at det kun er mobiltelefoner, som kan modtage og fremvise mobilt Internet-indhold, tager fejl - bogens beskrivelse er meget flydende. Begrænset processorkraft, begrænset batterilevetid, RAM og ROM, lav båndbredde - samt ikke mindst små skærme og dårlige muligheder for at indtaste tekst. Det er de vigtigste karakteristika, som WAP er forberedt til. Selve apparatet kan være et digitalt ur, en håndholdt computer, mobiltelefon eller noget helt andet.


Bogen beskriver minutiøst hele applikationsmiljøet, der følger med WAP - det øverste niveau, WAP Application Environment (WAE), Session Protocol (WSP), Transaction Protocol (WTP), Transport Layer Security (TLS) og i bunden Wireless Datagram Protocol (WDP), der håndterer selve datatransmissionen. Herunder ligger - skjult for WAP-applikationen - selve mobilnetværket, f.eks. GSM eller CDMA.


Dokumentsprog


Som WAP-udvikler behøver man ikke kende de mange protokoller, som sørger for, at data transporteres til den mobile enhed og tilbage igen - men det er vigtigt at have et indgående kendskab til Wireless Markup Language (WML) og WMLScript. Dokumentssproget WML er afledt af XML og kan på mange punkter sammenlignes med HTML, mens WMLScript bærer lighedstegn med JavaScript. I to udførlige kapitler beskriver bogen alle elementer, som findes i de to sprog, og forsøger med eksempler at anskueliggøre, hvordan de kan anvendes i praksis.


Desværre lider bogen under en alvorlig mangel; den fortæller ikke, hvilke elementer der understøttes af hvilke browsere og dermed mobiltelefoner. Nokia's 7110 kender f.eks. ikke de koder, som bruges til skriftformatering eller tabeller. Selv de eksempler, der præsenteres i bogen, fungerer ikke med alle mobiltelefoner; det kan derfor anbefales at hente dokumentation til den enkelte mobiltelefon hos producenten.


Den medfølgende CD-ROM indeholder foruden Phone.com's nyeste WAP-software et eksempel på en kompleks WAP-applikation, WorldFAQ, der bl.a. oplyser om valuta, tidszone, sprog og områdenumre for et stort antal byer i hele verden. Eksemplet illustrerer, hvordan det er muligt at konstruere meget omfattende applikationer, der samtidig er skræddersyet til mobiltelefonens specielle egenskaber.


Der sluttes af med kapitler om cache-funktioner, internationalisering og grafik - som godt kunne være samlet i et enkelt kapitel - samt et blik ind i fremtiden, der dog er stærkt farvet af Phone.com's egne ideer om fremtidens WAP-teknologi.


Ingen WAP-programmør bør være foruden denne bog, men det er vigtigt at påpege, at bogen ikke kan stå alene - det er absolut nødvendigt at hente dokumentation fra mobilfirmaerne til de enkelte telefonmodeller på markedet lige nu.


"Programming Applications with the Wireless Application Protocol - The Complete Developer's Guide", Steve Mann, Wiley Computer Publishing, ISBN 0-471-32754-9, www.wiley.com/compbooks/




    Brancheguiden
    Brancheguide logo
    Opdateres dagligt:
    Den største og
    mest komplette
    oversigt
    over danske
    it-virksomheder
    Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
    Jobindex Media A/S
    Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

    Nøgletal og mere info om virksomheden
    Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

    Kommende events
    Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

    Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

    20. august 2024 | Læs mere


    Det Digitale Produktpas

    Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

    21. august 2024 | Læs mere


    Cyber Security Summit 2024

    På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

    27. august 2024 | Læs mere