Den typiske internet-bruger topper med 25 år - derefter går det ned ad bakke. Det fortæller friske tal fra den danske webguru Jakob Nielsen, der er kendt som fortaler for meget simpelt webdesign. Hans seneste undersøgelse viser at internet-brugere på 25 år er hurtigst til at finde rundt på nettet og opspore de ønskede informationer.
Den gennemsnitlige tid, som det tager for brugeren at udføre en given opgave på nettet, stiger med 0,8 procent for hvert år over 25. Det betyder eksempelvis, at en 40-årig har brug for 8 procent mere tid end en 30-årig til at finde en bestemt information online, og en 50-årig har yderligere brug for 8 pct. mere tid.
Helt galt går det i aldersgruppen mellem 60 og 70 år, hvor den gennemsnitlige bruger behøver 74 procent mere tid til at løse en web-opgave end en 35-årig.
Der er en biologisk forklaring på fænomenet - kroppens fysiske aldringsproces begynder omkring de 25 år og derefter falder de kognitive og motoriske evner år for år. Så det er ikke helt underligt, at en 25-årig er hurtigere ved tasterne end en 35-årig.
Men Nielsen fremhæver samtidig den såkaldte 5-5-5 regel. Den fortæller, at de langsomste fem pct. af brugerne er fem gange langsommere end de hurtigste fem pct. Det betyder med andre ord, at forskellen mellem de enkelte brugere er langt større end den forskel, der skyldes alderen.
Så en hurtig 70-årig kan sagtens være bedre til at finde rundt på nettet end en langsom 20-årig.
Jakob Nielsen mener ikke, at der er grund til at indrette forskellige versioner af sit websted til de enkelte aldersgrupper, men han anbefaler helt generelt, at brugervenlighed og let navigation tænkes med fra starten. Og de 25-årige webdesignere er måske ikke de helt rigtige til at afgøre, om det er nemt at finde rundt på siderne.
Læs mere om Jakob Nielsens undersøgelse på www.useit.com/alertbox/middle-aged-users.html.