"Nærige jyder" forpurrer banksamarbejde

De tre bankcentraler SDC, BEC og Bankdata kunne spare millioner ved at gå sammen. Men i bankcentral-verdenen er jyder og sjællændere ikke på særligt god talefod.

(Opdateret) It-udvikling er så dyrt, at landets banker og pengeinstitutter burde slå deres forskellige datacentraler sammen og spare en formue. Omtrent sådan lød det for et par år siden fra den største af bankcentralerne, SDC.

Siden lykkedes det for SDC at få en forsigtig aftale med kollegerne i Roskilde, BEC, da begge bankcentraler netop havde investeret i samme risikostyringssystem. Aftalen indebærer dog i første omgang kun samarbejde om risikostyringssystemet, og nu også drift.

Kort før jul kunne de to parter nemlig meddele, at de begge havde besluttet at outsource driften af deres it-systemer til JN data – Jyske Banks it-selskab. JN data-aftalen er imidlertid en ren drifts-aftale, og den indebærer ingen fremtidige planer om fælles udvikling med JN data Jyske Bank, understreger parterne.

Fælles udvikling kunne derimod udvides kraftigt, hvis man inddrog den tredje af de store bankcentraler, Bankdata i Fredericia.

SDC, BEC og Bankdata skal nemlig ofte gennemføre den præcis samme udvikling, når eksempelvis nye finansielle regulativer skal implementeres i banksystemerne.

Fælles netbank

Også netbankens udvikling og vedligeholdelse kunne slås sammen, så de mindre pengeinstitutter, der er kunder hos de tre datacentraler, nemmere kunne konkurrere med de store banker. Eksempelvis har det været fremme, at Danske Banks it-budget ligger på 4,4 milliarder kroner, og at man vil videreudvikle netbanken for en milliard kroner.

Det kan de tre bankdatacentraler ikke matche – og slet ikke, når de hver for sig laver stort set det samme.

”It udviklingen i forbindelse med lovkrav og homebanking er næsten ens for alle tres vedkommende. Så alt kunne laves til en tredjedel af prisen, hvis vi gik sammen, eller vi kunne få tre gange så meget udvikling for de samme penge,” siger SDCs direktør Erik Jakobsen.

Også hos de to andre bankcentraler er man tydeligvis opmærksomme på, at der potentielt kunne spares mange millioner på it-udviklingen – hvis de tre altså bare kunne blive enige om at gå sammen.

Sjællændere mod jyder

Men selvom der tilsyneladende er bred enighed om, at det ville være fornuftigt at spare penge gennem en fusion, så blokeres samarbejdet af nogle holdningsforskelle, der for en udenforstående næsten mere minder om sjællændere-mod-jyder-fordomme end om de strengt fornuftige overvejelser, man måtte formode fandt sted i finansbranchens direktionslokaler. Eksempelvis vil parterne få svært ved at blive enige om, hvorvidt den fortsættende bankcentral skulle ligge på Sjælland eller i Jylland – for slet ikke at tale om, hvilken af de tre bankcentralers platform der skulle være det fortsættende.

”Vi ville da gerne have de stordriftsfordele, som man kunne få af en fusion. Men det ville jo kræve, at man turde træffe den barske beslutning at lukke den ene datacentral,” siger Carsten Andersen, bestyrelsesformand for bankdata og administrerende direktør for den jyske bankcentrals største bank, Sydbank.

Noget skal lukkes

Han påpeger, at hvis datacentralerne skulle lægges sammen, skulle nogle af dem nedlægges:

”Hvis du har to datacentraler og de hver har 500 ansatte og de 350 er beskæftiget med udvikling og resten med drift, så er der besparelsespotentiale på 350 mand,” siger Carsten Andersen.

Bankdata har tidligere gennemført en fusion, hvor man gik sammen med det daværende Vestjysk EDB central, der betjente Varde Bank og tre andre pengeinstitutter. Fusionen, som fandt sted i 1993, førte til at 65 ansatte i Vestjysk EDB central blev afskediget, og at man konsoliderede al it på Bankdatas platform.

Hos SDC og BEC er man også opmærksom på, at lønnen til en stor mængde it-udviklere kunne spares, hvis bankcentralerne kunne finde ud af at gå sammen.

lavere løn i Jylland

Og den konsolideringsproces, der prægede den danske bankverden i 2009, har ikke gjort en sådan fusion mindre oplagt.

At konsolidere de tre store bankcentralers udvikling på samme it-platform kunne man måske nok finde ud af i forholdet mellem BEC, SDC og Bankdata – spørgsmålet er bare: hvilken platform, og i hvilken landsdel?

”Hvis det skulle komme til en fusion, så skulle den fortsættende bankcentral efter vores mening ligge i Jylland, hvor omkostningerne er betydeligt lavere end på Sjælland. Gennemsnitslønnen til it-folk er klart lavere i det jyske. Derfor er det langt billigere at drive et datacenter i Jylland end på Sjælland,” siger bestyrelsesformanden for Bankdata.

Carsten Andersen afviser, at det er et problem for jyderne at få folk med de nødvendige kompetencer, når lønnen er lavere.

”Ja, vi har i hvert fald aldrig haft problemer med at tiltrække folk,” siger han.

Kunne spare 300 mio.

Men med det jyske ultimatum om at der skal spares ti procent på lønnen, skyder Bankdata sig selv i foden, mener sjællænderne.

SDC-direktør Erik Jakobsen påpeger, at jyderne kunne spare 250-300 millioner kroner om året på at fusionere, men at de vil forhindre en bankfusion med kravet om, at den fortsættende bankcentral skal ligge i Jylland.

”De kunne måske spare to tredjedele på de samlede udviklingsomkostninger (med en fusion, red), men det kommer de ikke til, fordi de insisterer på at spare ti procent på lønnen. Med kravet om at en fusioneret datacentral skal ligge i Jylland går de glip af den store besparelse," lyder SDC-bossens lakoniske konstatering af, en fusion så ikke kan blive til noget.

Men selv hvis parterne kunne blive enige om, hvilken landsdel der skulle rumme en fælles datacentral, ville de tilsyneladende stadig være temmelig langt fra hinanden.

"Den slags gør man ikke i Jylland"

Carsten Andersen slår på jysk snusfornuft, hvor sjællænderne måske har hang til lidt større armbevægelser. Det lyder måske ikke som en uoverstigelig forskel i virksomhedskultur, men ifølge Carsten Andersen er det netop, hvad det er:

Hvor sjællænderne ifølge jyden kan finde på at aktivere goodwill for at få gjort regnskaberne pænere, så er den slags uhørt i det jyske.

”Den slags gør man ikke i Jylland. Herovre tager vi udgifterne, som de kommer,” siger formanden for Bankdata.

Erik Jakobsen afviser, at uenighederne med Bankdata skulle bunde i noget så banalt som holdningsforskelle mellem jysk og sjællandsk mentalitet.

”Jeg bor i Jylland hver weekend, og de fleste af mine kunder kommer fra Jylland. Det er nogle herlige mennesker,” siger han.

Men om den håbefulde storfusion mellem Bankdata, BEC og SDC, der kunne spare de respektive banker for millioner, bliver til noget, er nok noget helt andet:

”Det har nok meget lange udsigter at få jyderne med,” indrømmer sjællandske Erik Jakobsen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere