En ny dom ved EF Domstolen skaber præcedens for at bringe copyrightlovgivningen i brug, når bare det er brudstykker på ned til 11 ord, der tages fra en copyrighted tekst.
Dommen gælder et dansk slagsmål mellem interesseorgnaisationen Danske Dagblade og udklipstjenesten Infopaq. Infopaq lever af at indsamle presseklip til firmaer, der vil holde øje med deres medieomtale.
Det store spørgsmål i sagen var, om udkliptstjensten har lov til at bringe korte brudstykker fra aviser og blade til sine kunder uden at spørge aviserne om lov.
Det mener dagbladene sjovt nok ikke. De driver deres egen konkurrerende udklipstjeneste, og vil ikke lade Infopaq komme til faddet uden sværdslag. Det skarptskårne argument mod Infopaq lød i korte træk på, at den særlige metode, Infopaq benytter, gør uddraget til et værk i sig selv, som er tæt på det oprindelige værk. For tæt, har dagbladene nu EU domstolens ord for.
Infopaq-systemet,som har været behandlet i den lange retssag, virker på den måde, at der søges efter keywords i teksten fra de indscannede trykte aviser og blade. Systemet snupper derpå de fem foregående og de fem efterfølgende ord udenom selve keywordet, så modtageren kan få en fornemmelse for konteksten.
Men 11 ord kan være nok til at skabe en næsten komplet artikel, mener dagbladene. Brudstykket kan trods 11ords-begrænsningen indeholde så mange af informationerne i den oprindelige avisartikel, at dens værdi bliver nedsat. Derfor skal Infopaq først have rettighedshavernes tilladelse til at sende aviser og blade gennem systemet, lød konklusionen i EU-domstolens afgørelse.
Dommen kommer dog ikke til at trække tæppet væk under Infopaq, siger selskabets direktør Jacob Meibom til ComON.
”Efter en afgørelse i Konkurrencestyrelsen blev dagbladene pålagt at indgå aftaler med andre udklipstjenester end deres egen, så derfor har vi aftaler med stort set alle aviser og magasiner i dag. Takket være aftalerne får dommen ingen kommerciel betydning for os. Men det kan da sikkert få stor principiel betydning for mange andre,” siger Infopaq-direktøren.
Hele EF Domstolens afgørelse på dansk kan læses her.