Elektroniske fodlænker svære at hacke

Staten vil bruge fodlænker til at forhindre de helt unge i at komme i fedtefadet. Men vil de unge rødder holde sig fra at forsøge at hacke lænkerne, der holder dem i stuearrest?

Regeringen vil med et nyt forslag sætte 800 millioner kroner af til en ekstra indsats for børn og unge på vej ud i kriminalitet. Blandt andet skal unge lømler med hang til gale streger kunne pålægges af kommunen at blive hjemme om aftenen. Stuearresten skal ifølge forslaget kunne sikres gennnem elektroniske fodlænker.

ComON har spurgt it-chef i Kriminalforsorgen Lars Vinther, om ikke lømlerne, som måske er meget it-kyndige, bare kan hacke sig ud af lænkerne. Det tror han ikke.

”Man skal jo passe på, hvad man siger, men vi er i god dialog med leverandøren af vores system og jeg har endnu ikke hørt om et eneste ud af de 100.000 tilfælde, det anvendes verden over, hvor det er lykkedes” siger han.

Kriminalforsorgen anvender et enkelt system, som ikke er GPS-baseret, og som kun kan sikre, at man opholder sig et bestemt sted - hjemme.

Fodlænken eller armbåndet sættes fast med en plombering, og piller man den af, går alarmen i gang. Systemet er udviklet af et israelsk firma og levereret og serviceret af Rambøll Informatik.

Desuden består systemet af en sendestation, som stilles op hjemme hos den person, der skal lænkes. Hvis vedkommende fifler med enten armbånd eller sendestation, sendes en alarm til det centrale overvågningssystem. Sendestationen er GSM-baseret og udstyret med gyro-sensorer, der gør det umuligt at tage den med under armen uden at alarmen går i gang

I USA anvendes der ofte aktive GPS-baserede systemer, hvor især pædofili-dømte udstyres med armbånd, der fortæller myndighederne, hvor han eller hun befinder sig. Hvis vedkommende skulle komme forbi et bestemt sted, hvor man ved, der er børn, kan det notificere den lokale sherif, som så kan rykke ud med det samme.

 Det gjorde sheriffen for eksempel i californiske Tehama County forleden, da en løsladt sexforbryder ville deltage i det lokale dyrskue Tehama County Fairground. Dyrskuet havde netop på det tidspunkt mange børn blandt gæsterne, og dem havde den løsladte forbud mod at komme i nærheden af. Kort efter ankomsten til dyrskuet blev han derfor afhentet af Sheriffens folk og kørt hjem til sig selv, fortæller en lokal avis.

”Amerikanerne er jo foran os på mange måder. Der er folk, som er idømt fodlænker på livstid. Og der er naturligvis også kommet scannere på markedet, så private kan registrere bevægelserne hos dømte med GPS-armbånd,” fortæller Lars Vinther.


Nogle vil måske mene, at man nemt vil kunne scramble en GSM-baseret sendestation, men helt så enkelt er det ikke, påpeger Kriminalforsorgen.

”Sende-enheden er løbende i kontakt med den centrale enhed – du får mig ikke til at fortælle, hvem der ringer op til hvem. Systemet er indrettet, så det tager højde for, at gsm-nettet ikke altid er lige stabilt, så hvis der er kortvarigt udfald er det OK. Men hvis man i lidt længere tid ikke kan komme i kontakt med sendestationen, så bliver der sendt en patruljevogn ud for at undersøge sagen. Og hvis der er forsøgt ændringer på systemet, så bliver personen anholdt og sendt i fængsel,” fortæller Lars Vinther.

Da afsoning med fodlænke i eget hjem af de fleste betragtes som en del federe end det ægte hotel gitterly, holder de fleste sig fra at forsøge sig med kortslutninger af systemet, vurderer Kriminalforsorgen.

Om helt det samme rationale ville gælde for en 13-årig rod, som kommunen har beordret i stuearrest, synes dog at være et mere åbent spørgsmål.

Mens danske kriminelle - unge som gamle - ind til videre må undvære GPS-armbånd og muligheden for med fodlænke at bevæge sig udenfor hjemmet, så er satellit-søgende armbånd blevet en fast del af hverdagen på mange plejehjem, hvor demente med deres decimerede stedsans har stor glæde af overvågningen.

Forslaget om fodlænker til børneforbrydere kan læses i sin helhed her (pdf).




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere