Google åbner sit online-bibliotek

Google holder fast i sine planer om at scanne millioner af bøger og gøre dem tilgængelige på nettet trods kritik og sagsanlæg fra flere forlag.

Ifølge amerikanske medier bliver Googles online-bibliotek officielt lanceret senere i dag. Den nye tjeneste, Google Print, kan dog allerede nu afprøves i en beta-version. Efter hårdt pres fra amerikanske forlag blev projektet ellers sat i bero i august, men nu har Google besluttet at køre videre - med nogle få indrømmelser til forlagene, der har sagsøgt selskabet for at stoppe tjenesten.

Den oprindelige plan var at scanne alle bøger fra de tre store universitetsbiblioteker i Harvard, Michigan og Stanford samt New York Public Library. Men nu vil Google begrænse sig til ældre bøger, hvor ophavsretten er udløbet (public domain), og koncentrere sig om især amerikanske værker fra det 19. århundrede.

Google fortæller at databasen i første omgang kun omfatter 18 procent af de bøger, som man har tænkt sig at indeksere. Bøgerne bliver kun vist som billedfiler og ikke som tekst, hvilket skal gøre det sværere at kopiere dem. Det kan være endnu en indrømmelse overfor forlagene.

I skrivende stund er det dog stadig muligt at søge i nyere copyright-beskyttede værker på print.google.com - men for at komme frem til søgeresultaterne skal man logge sig ind. Med denne foranstaltning ønsker Google at begrænse antallet af copyright-beskyttede værker, som den enkelte bruger kan se.

En alliance bestående af Microsoft, Yahoo, Hewlett-Packard og Adobe har også sat sig som mål at digitalisere millioner af bøger - men det skal ske i tæt samarbejde med bogforlagene. Den nye Open Content Alliance blev præsenteret i sidste uge, men tæller ikke Google blandt sine medlemmer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere