Ifølge amerikanske medier bliver Googles online-bibliotek officielt lanceret senere i dag. Den nye tjeneste, Google Print, kan dog allerede nu afprøves i en beta-version. Efter hårdt pres fra amerikanske forlag blev projektet ellers sat i bero i august, men nu har Google besluttet at køre videre - med nogle få indrømmelser til forlagene, der har sagsøgt selskabet for at stoppe tjenesten.
Den oprindelige plan var at scanne alle bøger fra de tre store universitetsbiblioteker i Harvard, Michigan og Stanford samt New York Public Library. Men nu vil Google begrænse sig til ældre bøger, hvor ophavsretten er udløbet (public domain), og koncentrere sig om især amerikanske værker fra det 19. århundrede.
Google fortæller at databasen i første omgang kun omfatter 18 procent af de bøger, som man har tænkt sig at indeksere. Bøgerne bliver kun vist som billedfiler og ikke som tekst, hvilket skal gøre det sværere at kopiere dem. Det kan være endnu en indrømmelse overfor forlagene.
I skrivende stund er det dog stadig muligt at søge i nyere copyright-beskyttede værker på print.google.com - men for at komme frem til søgeresultaterne skal man logge sig ind. Med denne foranstaltning ønsker Google at begrænse antallet af copyright-beskyttede værker, som den enkelte bruger kan se.
En alliance bestående af Microsoft, Yahoo, Hewlett-Packard og Adobe har også sat sig som mål at digitalisere millioner af bøger - men det skal ske i tæt samarbejde med bogforlagene. Den nye Open Content Alliance blev præsenteret i sidste uge, men tæller ikke Google blandt sine medlemmer.