Forsker afviser HP

En af forskerne bag undersøgelsen om printeres partikeludledning afviser HP's damage control.

Da HP's hovedkvarter i sidste uge gik i forsvar for sine produkter, gik printerproducenten for langt. Det mener en af forskerne bag den australske undersøgelse, Lidia Morawska.

Forskningen viste, at visse printere udledte de ultrafine partikler, der kan sætte sig i lungevævet. Konklusionen var at nye tonerpatroner forurenede mest, mens de undersøgte sort/hvid printere havde en harmløst udledning.

Konsekvensen for mennesket er ikke rar. Partikelforurening fra cigaretter og dieselbiler er således skyld i irritation af luftvejene og forhøjet kræftrisiko.

Et usundt image er ikke rart at have klistret på sig, og Hewlett Packard var så uheldig, at langt de fleste af de testede printere var af deres mærke.

Dermed blev fejlslutningen for journalister over hele verden, inklusiv for eksempel Politikens journalist, at HP's printere udleder flere sundhedsskadelige partikler end andre printere.

Det var dårlig PR for HP.

Derfor sagde HP i en pressemeddelelse, at firmaets printere lever op til alle sundhedsmæssige krav. Det er højst sandsynligt sandt, men HP gik et skridt videre og sagde, at det var umuligt at konkludere noget endnu, da partikelforskning stadig er en »meget ny forskningsmæssig tradition.«

Det afviser professor Lidia Morawska, fra Queensland University of Technology. I Sydney Morning Herald fastslår hun, at EU allerede nu har grænseværdier for partikelforurening fra personbiler. Før politikere regulerer, er der allerede gennemført en langsommelig proces, hvor forskere og lobbyister har været hørt.

Endvidere sagde marketingschef hos HP, Tuan Tran, at intet indikerer, at HP's printere udgør en speciel sundhedsrisiko.

Men ifølge Lidia Marowsko konkluderer World Health Organisation i sine seneste retningslinjer for luftkvalitet, at der er kraftige beviser for, at ultrafine partikler har en potentielt skadelig virkning på kroppen.

Derudover sagde HP, at den kemiske sammensætning af partiklerne ikke præcist kan fastslås af forskere. Dette afviste Lidia Marowski også, men hun giver HP ret i, at der skal forskes mere i emnet.

Den australske undersøgelse fastslog blot, at partiklerne er der i kritiske mængder. Forskerne kiggede ikke på de ultrafine partiklers kemiske sammensætning.

I Danmark mener både Teknologisk Institut og Arbejdstilsynet, at der er brug for mere forskning i den kemiske sammensætning af partikler fra printere.

Printerpartiklers konsekvenser for menneskekroppen kan være livsfarlige. Tidligere har det Økologiske Råd i en rapport efterspurgt ny lovgivning om partikelforureningen fra dieselbiler, da disse partikler i snit sænker danskernes levetid med 3/4 år.

Partiklerne fra en dieselbil bliver dog lavet i en forbrændingsproces, og det er usikkert, om ultrafine partikler fra en printer har samme kemiske sammensætning.

HP Danmark har tidligere sagt til ComON, at selskabet tog problemstillingen alvorligt, da kunderne skal kunne være sikre på deres produkter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere