Skoleelever blev udspioneret med webcams

Nu er der nye beviser i sagen om ulovlig webcam-overvågning af amerikanske skoleelever.

En skole i USA har angiveligt brugt webcams i bærbare computere til at udspionere eleverne derhjemme. I den opsigtsvækkende sag har forældrene til skoleeleven Blake Robbins nu fremlagt nye beviser. Deres advokat, Mark Haltzman, mener at have beviser for, at skolens it-afdeling har taget billeder som viser børn og unge i deres værelser derhjemme. Der er angiveligt også gemt screenshots med besøgte websider og chatdialoger.

Det hele startede med, at forældrene til den 15-årige skoleelev fik en klage fra hans skole over ”upassende opførsel i hjemmet”. Forældrene blev meget overraskede over, at skolen kunne fremvise et billede af Robbins taget i hans værelse i hjemmet. Et billede, som Robbins ikke selv havde taget. Hvad var der sket? Harriton High School i Philadelphia har uddelt bærbare Apple-computere med indbyggede webcams til sine elever - webcams, som angiveligt kan fjernstyres over nettet, så skolen kan udspionere hvad eleverne foretager sig i hjemmet.

Det hævder Blake Robbins' forældre ihvertfald, som nu har sagsøgt Lower Merion School District for at krænke elevernes privatsfære med den skjulte overvågning. Forældrene fortæller at skolen har bekræftet overfor dem, at billedet blev taget med det indbyggede webcam. Skolen er angiveligt "i stand til at fjernaktivere webcam'et i elevens personlige laptop til enhver tid og se og gemme billeder af det, der sker foran kameraet".

Der er tale om en såkaldt class-action sag, som altså føres på vejne af alle de forældre, der har børn på den pågældende skole. I anklageskriftet hedder det bl.a., at denne overvågning af mindreårige - med mulighed for at tage billeder i mere eller mindre afklædt stand - krænker en lang række love i USA.

Lower Merion School District har i mellemtiden svaret på anklagerne i en pressemeddelelse. Her henvises der til, at skoledistriktet faktisk var blandt de første i USA til at uddele bærbare til skoleeleverne. Det indrømmes, at de bærbare indeholder en funktion til fjernaktivering af kameraet, men denne funktion skal kun bruges hvis computeren bliver stjålet, og den er nu (fjern)deaktiveret, loves det.

I pressemeddelelsen tages der ikke stilling til anklagerne om, at funktionen faktisk er brugt til at overvåge eleverne, men det hævdes at funktionen kun er i stand til at tage ét enkelt stillbillede af gangen og ikke sende kontinuerlig video tilbage til skolen.

Nu har forældrenes advokat blandt andet fremlagt et billede, som viser Blake Robbins sovende i sin seng. I et tidsrum på to uger i efteråret 2009 har kameraet angiveligt taget 400 billeder, hævder advokaten – og herunder altså billeder, hvor skoleeleven ligger i sin seng derhjemme og sover. Skolen har angiveligt anvendt programmet LANRev fra Absolute Software til overvågningen.

Familien har udleveret billedet til avisen Philadelpia Inquirer, som også har fået fat i interne e-mails fra skolens ansatte, der bekræfter overvågningen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Dinner Roundtable: Sikre og skalerbare løsninger til den moderne komplekse infrastruktu

Traditionelle IT-sikkerhedsløsninger, såsom VPN'er, er ikke længere tilstrækkelige for de avancerede sikkerhedsbehov og kompleksiteten i moderne virksomheder. Det norske nationale cybersikkerhedscenter anbefaler derfor nu at erstatte SSLVPN/WebVPN-løsninger på grund af sårbarheder.

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere


NIS2: Indhold, krav og konsekvenser- sidste chance for at blive klar

Vi sætter på denne dag fokus på hvad NIS2-direktivet kommer til at betyde for din organisation. Du et overblik over direktivet og de skærpede krav, så du undgår bøder og sanktionering.

26. september 2024 | Læs mere