En ny intelligent dragt skal gøre det nemmere at følge helbredstilstanden hos gamle og svage. Den har indbyggede sensorer til at måle blodsukker, væskebalance og blodtryk. Dragten bruger et såkaldt Body Area Network, hvor sensorerne kan kommunikere trådløst med behandlere og plejestuderende. Det er studerende fra Aarhus School of Engineering, der har udviklet dragten.
”Fremtidens tøj er intelligent. Det kan tænke selv og hjælpe med at gøre livet trygt for mange ældre, der ellers ville have brug for massiv personlig overvågning eller døgnpleje” siger en af de studerende, Claus Andersen.
De civilingeniørstuderende er specialiserede i distribuerede realtidssystemer og bruger dragten som udviklingsværktøj. Deres mål er at lave et operativsystem for sensorer, der kan fragte data om en persons helbredstilstand til en computer eller server.
”I princippet giver det uanede muligheder for at følge den ældres tilstand meget omhyggeligt døgnet rundt. Lægen kan for eksempel via sin computer se virkningen af medicin, og hjemmesygeplejersken kan få en alarm på sin mobiltelefon, hvis dragten registrerer et fald,” siger Claus Andersen.
Men dragten er ikke klar til at blive brugt i ældreplejen endnu. Den skal videreudvikles, så sensorerne bliver mindre og energiforsyningen til dragten stabil. I øjeblikket tester de studerende blandt andet opladning af sensorer via kroppens bevægelser og sollys.
”Vi er i gang med at undersøge forskellige metoder til at holde på batteriet. Hvordan skal sensorerne snakke med hinanden, så de forbruger mindst muligt strøm? Det er det, der er den største teknologiske udfordring for alle, der arbejder med teknologi til intelligent tøj,” siger Claus Andersen.
Velfærdsteknologi til ældreplejen er et varmt emne i landets kommuner for tiden og det var også temaet på en stor konference i Odense i sidste måned.