Internetudbyderen Tele2 fik i sidste uge påbud om at blokere for den russiske musikside. Det har givet stor debat og mange har udtrykt undren over Fogedrettens dom. Ifølge advokatfirmaet Bender von Haller Dragsted, som er Skandinaviens største advokatfirma specialiseret inden for IT-ret, er sagen dog lige til.
»Fogedretten har taget stilling til, om indholdet er ulovligt eller ej. Det har de vurderet, at det er. På den baggrund har fogedretten påbudt Tele 2 at blokere for adgangen til det ulovlige indhold,« forklarer advokat Kasper Heine, som har fulgt sagen.
Sagen handler om hjemmesiden Allofmp3, som sælger musik til dumping-priser. De russiske myndigheder har ikke været i stand til at lukke siden ned, fordi den russiske lovgivning tillader, at man sælger musik uden accept fra kunstneren. I stedet har pladeselskaberne valgt at gå til angreb på internetudbyderne. Og i går vandt de første slag mod Tele2.
Tele2 valgte straks at kære afgørelsen, da de mener, at den vil få vidtrækkende konsekvenser, fordi den også får konsekvenser for alle andre teleselskaber. De er bange for, at sagen er første skridt på vejen til et internetpoliti, som skal vurdere, hvilke sider der er acceptable og hvilke sider, der skal blokeres. Det tror Kasper Heine ikke på.
»Jeg har svært ved at se problemet. En dommer skal konkret i alle tilfælde tage stilling til, om det indhold, der ønskes blokeret, er ulovligt i Danmark, hvilket forhåbentlig skaber den fornødne retssikkerhed. Jeg synes derimod, at det er betryggende, at vi har retsmidler, som kan begrænse udbredelsen af ulovligt indhold til danske brugere, herunder ikke mindst børn, selv om det pågældende indhold er lovligt i det land, hvori det stilles til rådighed, eller selv om det ikke er muligt at forhindre udbredelsen hos selve kilden. Og det har jo ikke noget med ytringsfrihed eller censur at gøre, så jeg ser det ikke som en glidebane,« siger han.
I it-branchen er der stor bekymring for, om pladebranchen nu kommer med et bjerg af sager. Det tror Kasper Heine dog ikke, de gør. Han hæfter sig ved, at der ikke er egentlig præcedens. Sagen skal altid omkring en domstol, og det er både dyrt og besværligt.
Advokat Kasper Heine vil ikke tage stilling til, om det er teknisk muligt at spærre for adgangen men udtaler sig udelukkende om det juridiske i dommen. Ifølge teleanalytiker Torben Rune er det dog fuldstændigt umuligt at leve op til de krav, som fogedretten stiller.
»Det kan slet ikke lade sig gøre. Det er en paradoksal situation. Men det betyder, at Tele2 med ro i stemmen kan sige: "Vi gør, hvad vi kan, men kunderne laver numre med os". Dommen viser en manglende teknisk forståelse for internettets tekniske funktion,« siger han og fortsætter.
»Det er et sammenstød mellem en lovgivning, der halter 25 år efter et marked, der fungerer på en helt anden måde i dag. Det er lidt som færdselsloven. Der findes også afsnit om hestevogne i forhold til biler, hvor virkeligheden er løbet fra loven«.
Han mener ikke, at Tele2 kan forhindre brugere i at besøge siden, hvis det virkeligt er det, de vil.
»Der er flere muligheder for at omgå blokeringen. Der findes for eksempel en række anonymiserings-tjenester, som går igennem en anden webadresse, så det ser ud som om, du er på en anden side. Her har jeg kendskab til mindst 25 styk. Ganske vist af varierende kvalitet. Men det betyder reelt, at hvis en udbyder skal kunne gennemskue adgangen til Allofmp3 skal alle anonymiseringstjenesterne lukkes. Og det er jo ikke noget, man kan kræve af Tele2. Det er yderst rimeligt, at Hr. og Fru Jensen ikke skal have adgang, men det er urimeligt, at lade udbyderne få bøder, hvis de gør. Det svarer til, at en våbenfabrik bliver dømt for et mord begået med deres våben,« siger Torben Rune.