Hvordan kan det være, at moderne mennesker, der sidder dagen lang og arbejder foran computeren, stadig ikke kontrollerer deres digitale værktøj? Alle vil skamme sig over ikke at kunne bruge telefonen, dvd eller vaskemaskinen. Hvorfor skammer folk sig ikke over manglende it-kundskaber?
Med den argumentation bevæger bloggeren Jon Worth, der selv er partner i et webfirma, ud i et angreb på de uvaner, han selv ofte støder på:
- Når folk dobbeltklikker på hvert et link på en hjemmeside, selv om det er nok at klikke en gang.
- Skrive alt med versaler.
- At klikke på Internet Explorer-ikonet i stedet for at åbne et nyt faneblad, hvilket gør, at IE kører flere gange og kører langsommere.
- Ideen om at der kun er en korrekt måde at udføre noget på, hvor der ofte er mange muligheder.
- Ideen om at en blog og en hjemmeside er to forskellige ting, når en blog egentlig blot er en hjemmeside med en kommentarfunktion.
- Når folk ingen ide har om billeder, opløsning og pixels, og hvordan det spiller sammen med filstørrelser eller skærmstørrelsen.
- Fordommen om at alt nyt er spild af tid, når nogle ting faktisk er massivt tidsbesparende (eksempelvis RSS).
- At gå ud fra at alt arbejder på samme måde på alle computere. Eksempelvis pc-brugere, der kun bruger IE, Outlook, Word og aldrig har prøvet en Mac – ”der er en verden derude, venner”.
- Den komplet manglende interesse for at tænke, reflektere og lære ved at prøve sig frem.
- Ideen om at blot fordi jeg er it-fyr, så kan jeg rette alt, de spørger mig om.
- Når nogen ikke kender forskellen på det, der er på en pc (såsom en word-fil eller pdf) og det, der er på internettet (en hjemmeside eksempelvis), og deres mangel på forståelse for, at den meste brug af internettet basalt set er en udveksling af data mellem dig og din pc og den store ting derude, internettet.
Dundertalen følger i sporet på den danske liste med 30 gode råd fra it-supporteren til sine brugere.