Artikel top billede

200.000 computere skaber giga-grid

Med nyt computernetværk slipper forskere for at flytte petabytes af data rundt i Europa, siger dansk partner i projektet.

Et splinternyt netværk af computere, der er den største af sin art, skal få danske og andre europæiske forskere til at løse dataproblemer.

Netværket, European Grid Infrastructure (EGI), kommer til at bestå af 200.000 computere, der primært er placeret rundt omkring i Europa. Også danske computere bliver koblet på netværket. Der står omtrent 2000 computere i Niels Bohr Instituttet i København, mens der står 1000 computere hos Aalborg Universitet.

"Målt på hvor mange datacentre og mængden af data, det håndterer, er det det største netværk af sin art," forklarer Michael Grønager, direktør i Nordic Data Grid Facility, som er den nordiske samarbejdspartner i EGI.

En forgænger til EGI havde blot 100.000 computere under sig. Når EGI er oppe at køre, vil det altså være en fordobling af antallet af computere i forhold til det tidligere europæiske netværk. Til sammenligning har det amerikanske Open Science Grid (OSG) 25.000 computere med omtrent 43.000 processorer.

Men det er ikke computerkraften, der gør EGI unikt, forklarer Michael Grønager.

Ikke computerkraft
"Hvis man bare havde brug for computerkraften, så ville det her være den mest tumpede måde at gøre det på. Det er meget nemt at købe computere, der er større," forklarer Michael Grønager.

EGI vil derimod være velegnet for forskere, som skal bruge data, der er placeret rundt omkring i Europa. Det kunne være data, som er samlet af den store partikelaccelerator i CERN i Schweiz. Det kunne også være data om klimaforandringer eller miljø. EGI rummer 120 petabyte. En petabyte er 1000 terabyte eller en million gigabyte.

"Den svære ting er at håndtere alle disse data. De er kæmpestore. Det er petabyte. Man kan ikke bare flytte rundt på dem," siger Michael Grønager.

Hvis et stort datasæt ligger i Slovenien, vil det være besværligt at flytte eller kopiere dataene hele vejen til Danmark for så at lave udregninger på dem i København eller Aalborg. Fordelen ved EGI er, at beregningen kan blive foretaget i Slovenien. Resultatet bliver så sendt hjem til forskeren i Danmark. Hvis andre data ligger i Italien, bliver udregningen udført dér. På den måde kan en dansker forske i datasæt fra hele Europa uden at bekymre sig om at transportere de enorme datasæt hjem til Danmark. Forskeren har adgang til netværket ved hjælp af et digitalt certificikat.

ComON har tidligere omtalt et andet europæisk netværk, der besidder en enorm computerkraft, PRACE. Det er et distributionsnetværk af europæiske supercomputere.

"Fordelen med EGI er, at man kan tilgå store mængder data. Fordelen ved PRACE er, at man kan tilgå store computere," forklarerer Michael Grønager om forskellen på de to netværk.

120 petabyte
EGI har en kapacitet på 60 petabyte på disk og yderligere 60 petabyte på bånd. De sidste lagres båndrobotter. Fordelen er, at dataenes holdbarhed er bedre, til gengæld tager det måske en halv time eller mere at få fat på dataene, forklarer Michael Grønager.

Computerne i EGI vil befinde sig på 250 steder i 50 forskellige lande, oplyser Michael Grønager. Ifølge EU-Kommissionen er 30 europæiske bidrager 30 europæiske lande til projektet med computere.

Projektet kommer til at koste 544 millioner kroner, hvoraf omtrent en tredjedel, 186 millioner kroner, er EU-midler, oplyser EU-Kommissionen i en pressemeddelelse. Resten af pengene kommer fra nationale kilder, såsom nationale gridinitiativer.

EU-Kommissionen slår desuden på, at netværket vil give adgang til computere, der ellers ville stå stille hen en del af tiden. I gennemsnit står en desktopcomputer ledig i omkring 60-85 procent af tiden, skriver EU-Kommissionen.

Forløberen for EGI, Enabling Grid for eScience, modtog over 750 millioner kroner fra EU over otte år. Det benyttes i dag af 13.000 forskere og hjælper for eksempel fysikere ved Large Hadron Collider i Schweiz med at studere de mindste kendte partikler og hjælper biologer og andre videnskabsmænd med at udvikle nye lægemidler mod fugleinfluenza og malaria.

EGI vil blive koordineret i Amsterdam af organisationen EGI.eu, der blev oprettet i februar 2010 med det formål at forvalte og drive den paneuropæiske gridinfrastruktur.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere