Hvordan kommer fremtidens styresystem til at se ud? Her tænker vi ikke på det kommende Windows 7, som er lige om hjørnet, og heller ikke på efterfølgeren Windows 8, men på styresystemer der ligger mange år ude i fremtiden. Helios-projektet fra Microsoft Research er et godt bud på, hvordan et sådant styresystem måske vil tage sig ud.
Helios tager fat på et grundlæggende problem i de moderne computere, nemlig at regnekraften er spredt rundt i forskellige processorer på bundkort, grafikkort og netværkskort, og i de enkelte processorer er regnekraften så igen fordelt i forskellige kerner. Det betyder, at en stor del af regnekraften slet ikke udnyttes optimalt.
Microsoft Research har derfor udviklet et system af såkaldte satellite kernels, der kører autonomt på de enkelte chips, f.eks. cpu’en eller gpu’en. Helios fordeler applikationerne på de forskellige processorer og kerner og sørger samtidig for, at de lander det mest fordelagtige sted.
For at kunne flytte programmerne mellem de forskellige processorer bruges en såkaldt Common Intermediate Language (CIL) kode, der så kompileres direkte til færdig maskinkode til den enkelte chip inden eksekvering. Hele symfonien styres af en central koordinator-kernel.
Hele konceptet om et operativsystem til heterogene systemarkitekturer er beskrevet i dette dokument fra Microsoft Research.