Radiobrikker skal dræbes i butikken

EU kræver at RFID-radiobrikker på varer i butikker skal deaktiveres i det øjeblik, man forlader butikken.

En ny henstilling fra EU-Kommissionen skal sikre, at der tages hensyn til privatlivets fred og retten til databeskyttelsen ved anvendelsen af RFID-teknologi. Der er allerede over seks milliarder af de passive radiobrikker i alle slags hverdagsgenstande lige fra køleskabe til buskort. De passive brikker aktiveres først i det øjeblik, de kommer i nærheden af en læseenhed, som derefter kan udlæse de data der er gemt på brikken.

Radiobrikker bliver spået en stor fremtid, fordi almindelige genstande pludselig bliver »intelligente« ved, at de forbindes til et net, og der udveksles information. Det kan være køleskabe, der kan fortælle, at mælken er over sidste holdbarhedsdato eller fødevareemballage, der advarer forældre om mulige allergier.

Men teknologien kan også misbruges til overvågning. F.eks. kan man udlæse indholdet af en indkøbspose fra supermarkedet ved at køre en håndscanner hen over den, hvis alle varerne er udstyret med radiobrikker.

»De europæiske forbrugere må kunne stole på, at privatlivets fred forbliver intakt, når RFID-teknologien gør brug af personoplysninger, også når teknologien udvikler og ændrer sig. Kommissionen vil derfor have, at RFID-teknologien gør det muligt for forbrugerne at bevare kontrollen over deres personoplysninger,« siger EU-kommissær Viviane Reding.

Den nye EU-henstilling opstiller en række principper for beskyttelse af privatlivets fred i forbindelse med brug af radiobrikker. Forbrugerne bør bevare kontrollen, uanset om de varer, de køber i butikkerne, er udstyret med radiobrikker eller ej. Når forbrugerne køber varer med radiobrikker, bør disse deaktiveres automatisk, øjeblikkeligt og uden omkostninger på salgsstedet, medmindre forbrugerne udtrykkeligt selv vælger, at radiobrikkerne skal forblive aktive.

Desuden skal virksomheder og myndigheder, der bruger radiobrikker, informere forbrugerne om, hvad brikkerne bruges til. Læseenhederne skal forsynes med tydelig mærkning og der skal indføres et fælles europæisk mærke, der tilkendegiver, at en vare er forsynet med radiobrik.

EU forventer at den europæiske andel af verdensmarkedet for radiobrikker nå op på 35 pct. i løbet af de næste otte år. På dette tidspunkt vil verdensmarkedet havde en værdi på omkring 150 mia. kr., anslås det.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere