Supertynde fibre taber mindre lys

En gruppe forskere har trukket et supertyndt fiberoptisk kabel, som taber langt mindre lys end de til sammenligning tykke kabler, der i dag anvendes til telekommunikation.

Fiberoptiske kabler med en diameter, der er mindre en bølgelængden af det lys, der ledes gennem dem, har vist sig at tabe langt mindre lys, end de tykkere fibre, der i dag anvendes til optisk kommunikation.

En gruppe forskere på Harvard Universitetet i Massachusetts i USA har ifølge det engelske videnskabelige tidsskrift Nature udviklet en teknik til at trække supertynde glasfiberkabler. Kablernes diameter er blot én titusindedel af tykkelsen af de optiske kabler, der bruges til telekommunikation.

De supertynde kabler er mere fleksible og kan lede lys omkring skarpe hjørner uden store tab af lys. Derfor kan de tynde kabler blive et vigtigt skridt inden for udviklingen af optiske kredsløb, som kan benytte lys fremfor elektriske signaler i eksempelvis computerchips.

Den nuværende fiberoptiske teknologi kræver, at når man vil transportere lys over store afstande, så betyder tab af lys undervejs, at man med jævne mellemrum er nødt til at konvertere signalet til et elektrisk signal og udsende det igen som et nyt, forstærket optisk signal.

Disse forstærkere er man i dag nødt til at placere med omkring 50 kilometers mellemrum. Hvis sådan en forstærker går i stykker, kan det blive dyrt at reparere den, hvis den befinder sig på et transatlantisk kabel på flere kilometers dybde under havoverfladen.

Med de supertynde kabler håber forskerne helt at kunne undgå forstærkere selv på meget lange kabler.

Når man fremstiller et lyslederkabel foregår det ved at varme en glasstang op og strække den. Jo tyndere fiberen bliver, desto sværere bliver det at bevare den samme tykkelse. Hvis et enkelt punkt er varmere end resten, vil det blive trukket tyndere, og fiberen risikerer at knække.

Det problem har forskerholdet fra Harvard løst ved først at trække en konventionel glasfiber med en tykkelse på 1 mikrometer.

Denne fiber har forskerne derefter viklet omkring en nål af safir. Safir er en effektiv varmeleder og kan derfor fordele varmen jævnt til fiberen, der på den måde kunne trækkes tyndere under opspolingen på nålen.

Dermed kunne forskerne trække en glasfiber, der blot var 50 nanometer i diameter.

Selvom det er et godt stykke under de mellem cirka 600 og 1500 nanometer, som er bølgelængden af det lys, der skal ledes gennem fiberen, så kan lyset alligevel klemmes gennem fiberen med en særlig teknik, der udnytter de kvantefysiske egenskaber ved lyset.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere