Præsidentkandidat lover beskyttelse af private data

Demokratisk præsidentkandidat lover at gøre en indsats for at bekæmpe den stigende overvågning af private.

Som en modreaktion til myndighedernes stadig stigende overvågning og kontrol af private borgeres data efter terrorangrebene den 11. september 2001, oplyser den håbefulde demokratiske præsidentkandidat Joe Lieberman, at han vil gøre en indsats for at beskytte privatsfærens integritet.

Bush-administrationens forsøg på at bekæmpe cyber-kriminalitet og terror har givet sig udslag i en stigende overvågning af den amerikanske befolkning ved brug af ny informationsteknologi. Det har vakt skarp kritik blandt organisationer, som kæmper for at beskytte privatsfærens integritet.

Blandt nye informationsteknologiske teknikker til skærpet overvågning, er biometrien taget i brug i blandt andet amerikanske lufthavne og havneområder. Biometrien identificerer folk på biologiske kendetegn som ansigtsgenkendelse, øjets iris og fingeraftryk.

Liberman mener endvidere, at der skal gøres mere for at beskytte følsomme data, som kan misbruges af udenforstående. Det gælder for eksempel personnumre og kreditkortsinformation, som kan misbruges til ID-tyveri.

ID-tyverier har i løbet af de seneste år ændret sig fra små lommetyverier af identitetskort til teknologisk indtrængen i virksomheder, hvor hackere tilegner sig kreditkortdata og installerer spyware på computerne.

Misbrug af digital identitet stiger med raketfart, og betragtes som en af de hurtigst voksende former for kriminalitet i USA. De mest almindelige svindelsager, der involverer ID-tyveri, er svindel med kreditkorts-information, hvilket vurderes at dække 42 pct. af denne type sager.

Samtidig ønsker Lieberman at nedbryde den såkaldte "Bush wall of secrecy", hvormed han hentyder til, at information, som offentligheden burde have kendskab til, ofte tilbageholdes.

I en kommentar fredag udtaler Joe Lieberman, at Bush ikke formår at følge retningslinjer, som skal beskytte privates information, men samtidig tilbageholder myndighederne selv information, som burde være offentlig. Det gælder blandt andet information om terrorbekæmpelse i USA.

Liebermans tese om, at overvågningen af private er stigende samtidig med at der er en tendens til, at myndighederne er blevet mere lukkede med hensyn til at dele information med borgerne, svarer til en konklusion i rapporten "Silence", som blev publiceret i september 2003.

Her opereres der med begrebet 9/11-effekten. Det dækker over, at en lang række vestlige lande har anvendt terrorangrebene den 11. september 2001 som begrundelse for at bruge informationsteknologi til øget overvågning af befolkningen. Samtidig er der en tendens til, at de samme landes regeringer er blevet mere hemmelighedsfulde vedrørende egne aktiviteter.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere