Som en modreaktion til myndighedernes stadig stigende overvågning og kontrol af private borgeres data efter terrorangrebene den 11. september 2001, oplyser den håbefulde demokratiske præsidentkandidat Joe Lieberman, at han vil gøre en indsats for at beskytte privatsfærens integritet.
Bush-administrationens forsøg på at bekæmpe cyber-kriminalitet og terror har givet sig udslag i en stigende overvågning af den amerikanske befolkning ved brug af ny informationsteknologi. Det har vakt skarp kritik blandt organisationer, som kæmper for at beskytte privatsfærens integritet.
Blandt nye informationsteknologiske teknikker til skærpet overvågning, er biometrien taget i brug i blandt andet amerikanske lufthavne og havneområder. Biometrien identificerer folk på biologiske kendetegn som ansigtsgenkendelse, øjets iris og fingeraftryk.
Liberman mener endvidere, at der skal gøres mere for at beskytte følsomme data, som kan misbruges af udenforstående. Det gælder for eksempel personnumre og kreditkortsinformation, som kan misbruges til ID-tyveri.
ID-tyverier har i løbet af de seneste år ændret sig fra små lommetyverier af identitetskort til teknologisk indtrængen i virksomheder, hvor hackere tilegner sig kreditkortdata og installerer spyware på computerne.
Misbrug af digital identitet stiger med raketfart, og betragtes som en af de hurtigst voksende former for kriminalitet i USA. De mest almindelige svindelsager, der involverer ID-tyveri, er svindel med kreditkorts-information, hvilket vurderes at dække 42 pct. af denne type sager.
Samtidig ønsker Lieberman at nedbryde den såkaldte "Bush wall of secrecy", hvormed han hentyder til, at information, som offentligheden burde have kendskab til, ofte tilbageholdes.
I en kommentar fredag udtaler Joe Lieberman, at Bush ikke formår at følge retningslinjer, som skal beskytte privates information, men samtidig tilbageholder myndighederne selv information, som burde være offentlig. Det gælder blandt andet information om terrorbekæmpelse i USA.
Liebermans tese om, at overvågningen af private er stigende samtidig med at der er en tendens til, at myndighederne er blevet mere lukkede med hensyn til at dele information med borgerne, svarer til en konklusion i rapporten "Silence", som blev publiceret i september 2003.
Her opereres der med begrebet 9/11-effekten. Det dækker over, at en lang række vestlige lande har anvendt terrorangrebene den 11. september 2001 som begrundelse for at bruge informationsteknologi til øget overvågning af befolkningen. Samtidig er der en tendens til, at de samme landes regeringer er blevet mere hemmelighedsfulde vedrørende egne aktiviteter.