Det vækker ikke just glæde i Kommunernes Landsforening (KL), at Socialdemokraterne og Det Radikale Venstre har forsøgt at tvinge kommunerne til at leve op til bestemmelserne i eDag2. Den digitale dag i det offentlige løber ad stablen den 1. februar 2005 og indebærer at samtlige offentlige myndigheder skal have investeret i en løsning til at sende og modtage via den digitale signatur.
I KL afviser man dog at tvang er vejen frem for at få samtlige af landet kommuner til at opfylde kravene i eDag2. Formålet med eDag2 er ikke at få købt it-systemer, men at bruge dem, siger Søllerød-borgmester Erik Fabrin (K), der formand for KL's IT- og Erhvervsudvalg:
»eDag2 er ikke et spørgsmål om teknik, men om at få ændret vanerne i de kommunale forvaltninger. Og derfor er det vigtigste ikke, at man vedtager den digitale signatur formelt. Det handler om at motivere de ansatte til at bruge den,« siger Erik Fabrin til IT-avisen ComON.
»Det gør man ved at blive ved med at oplyse om de fordele, som eDag2 medfører, og de fordele der er ved at digitalisere forvaltningen. Det gør vi løbende over for vores medlemmer,« forklarer Erik Fabrin.
Klar til at rykke ved eDag2
Indtil videre følger KL den datoplan, der ligger for gennemførslen af eDag2 den 1. februar 2005. Men skulle det blive nødvendigt at flytte rundt på datoen, ser Erik Fabrin ikke noget problem i det.
»Vi holder fast i tidsplanen så langt som overhovedet muligt. Men skulle det vise sig, at det trækker ud med at få klarhed over de tekniske standarder, således at det bliver nødvendigt at udskyde eDag2 et par måneder, så gør vi det,« siger Erik Fabrin.
Som udgangspunkt deler KL de mindre kommuners frygt for, at man ved at forcere eDag2, risikerer en række fejlinvesteringer, som skal udskiftes, hvis kommunen skal slås sammen med en anden. Derfor foreslår Erik Fabrin, at kommunerne venter med at foretage investeringerne i den digitale signatur til, de er helt sikre på, at investeringen ikke er spildt.
»Noget af det første som skal afklares, når reformen er på plads, er at løsningerne laves sådan, at de tekniske systemer kan integreres på tværs af kommunerne,« siger Erik Fabrin, der forventer, at der vil være tilstrækkelig klarhed over sammenlægningerne i efteråret til, at de tekniske standarder vil være på plads.
Frygter fejlinvesteringer
KL støttes blandt andet af SF, der nægter at stemme for et lovforslag om tvang til digital signatur:
»Sker det vil det blot føre til en række fejlinvesteringer og nogle halvhjertede løsninger. Det vil give brugerne nogle dårlige oplevelser med digital signatur, og dermed vil man opnå den stik modsatte effekt,« siger SF's it-ordfører, Anne Grethe Holmsgaard til IT-avisen ComON.
Hos Dansk Folkeparti opfordrer it-ordfører, Jørn Dohrmann, kommunerne til at tage det roligt og vente med at investere i den digitale signatur indtil, de har fundet ud af hvem, at de skal slås sammen med.
»Derudover vil jeg stille som et krav for støtte til regeringens strukturreform, at Helge Sander laver en række minimumskrav til den tekniske del, således at kommunernes digitale løsninger kan integreres med de kommende sammenlægningspartnere,« siger Jørn Dorhmann til IT-avisen ComON.
Han fortæller videre, at han mener, at når kommunerne skal til at lave de nye løsninger til digital signatur bør det ske i samarbejde med de nye partnere, så borgernes penge ikke bliver brugt forkert.
»Og så er det ikke så vigtigt, om man kommer til at overskride deadlinen på eDag2 med et par måneder,« uddyber Jørn Dohrmann.