Digitalt tv-sendenet trues af tekst-kaos

DR og TV2 mener at producenterne har ansvaret for at sikre, at deres digitale tv-dekodere kan håndtere undertekster. To uger inden den officielle åbning af det digitale sendenet er der optakt til kaos.

Det er ikke kun digitale tv-dekodere købt i udlandet, der kan have problemer med at vise undertekster på de nye digitale tv-kanaler. ComON kunne onsdag fortælle, at tusindvis af danskere har investeret i DVB-T dekodere som ikke understøtter den såkaldte DVB Subtitling standard. Det betyder, at brugerne må undvære undertekster på DR1, DR2 og TV2.

Nu viser nye oplysninger, at selv DVB-T dekodere som understøtter DVB Subtitling i nogle tilfælde ikke kan håndtere de danske undertekster. For TV2 gælder, at undertekster vises for længe, hvis standarden følges. Der er tilsyneladende forskellige tolkninger af standarden hos hardware-producenterne, og det betyder, at forbrugerne nemt kan risikere et kostbart fejlkøb.

DR og TV2 har etableret datterselskabet Digi-TV, som skal drive det jordbaserede digitale sendenet. Men Digi-TV hverken godkender eller sælger dekodere og mener derfor, at ansvaret for overholdelsen af standarden ligger hos producenterne. Det fortæller specialkonsulent Carsten Corneliussen, der er formand for den fælles DR-TV 2 informationsgruppe.

»Igennem de sidste par år har vi (DR) haft kontakt med de fleste producenter og fabrikanter af dekodere og IDTV, for at præcisere nødvendigheden af DVB subtitles til det danske jordbaserede digitale tv-sendenet. Vi henviser til Nordig specifikationen, som er den fælles nordiske specifikation for modtagere til digitalt tv. Hvis producenterne anvender Nordig specifikationen vil alle dekodere faktisk kunne subtitles,« siger Carsten Corneliussen til ComON.

Han fortæller at Digi-TV ligeledes i de sidste 6-12 måneder overfor forhandlere og importører har præciseret, at det er nødvendigt for en dekoder at understøtte DVB subtitling standarden. Men forvirringen omkring standarden kan det gøre det svært for importørerne at gennemskue, hvilke dekodere der fungerer på det danske digitale sendenet.

DR sender undertekster på tekst-tv side 399 som en overgangs-løsning, mens TV2 afviser at parallel-sende underteksterne på de digitale kanaler.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere